Ρουάντα: Είκοσι χρόνια από τη μεγαλύτερη γενοκτονία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο
Είκοσι χρόνια συμπληρώθηκαν την Κυριακή από τη γενοκτονία στη Ρουάντα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σφαγή μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.Ήταν 6 Απριλίου του 1994 όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο τότε προέδρος Γιουβενάλ Χαμπιαριμάνα,
που ανήκε στους Χούτου, κατερρίφθη. Την επόμενη ημέρα...
Την επόμενη ημέρα ξεκίνησαν οι μαζικές δολοφονίες εναντίον κυρίως της φυλετικής μειοψηφίας των Τούτσι. Στην περίοδο των 100 ημερών που ακολούθησε, μέχρι τα μέσα Ιουλίου, τουλάχιστον 800.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Εκτιμάται ότι το 70% των Τούτσι που ζούσαν στη Ρουάντα σφαγιάστηκε, δηλαδή περίπου το 20% του πληθυσμού της χώρας.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες για να ξεφύγουν από τη μανία των εκτελεστών.
Η Γαλλία κατηγορήθηκε για την παροχή υποστήριξης και οπλισμού στα «τάγματα θανάτου» των Χούτου.
Επί προεδρίας Σαρκοζί εντάθηκαν οι προσπάθειες για την προσέγγιση των δύο χωρών. Οι νέες κατηγορίες, όμως, που εκτόξευσε ο πρόεδρος της Ρουάντα Πολ Καγκαμέ εναντίον της Γαλλίας και του Βελγίου έκαναν το Παρίσι να ακυρώσει τη συμμετοχή της κυβέρνησής του στις τελετές μνήμης.
«Οι κατηγορίες αυτές είναι εντελώς αβάσιμες. Μπορούμε να οικοδομήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με τη Ρουάντα μόνο όταν βασίζεται στην αλήθεια και τη συμφιλίωση», ανέφερε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.
O Π. Καγκαμέ ανέφερε ότι οι Γάλλοι στρατιώτες που συμμετείχαν στην επιχείρηση «Turquoise», υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη νότια Ρουάντα, ήταν «ασφαλώς συνεργοί» αλλά και ότι διέπραξαν οι ίδιοι σφαγές. Το Παρίσι στο παρελθόν έχει διαψεύσει επανειλημμένα τις κατηγορίες για συμμετοχή των γαλλικών δυνάμεων στη γενοκτονία.
Ο Εντουάρ Μπαλαντίρ (1993 - 1995),
πρωθυπουργός της Γαλλίας την εποχή της γενοκτονίας στη Ρουάντα, χαρακτήρισε «κακόβουλο ψεύδος» τις κατηγορίες που εκτόξευσε κατά της Γαλλίας ο πρόεδρος της Ρουάντας και εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η γαλλική κυβέρνηση σχεδίαζε να στείλει εκπρόσωπό της στο Κιγκάλι για τις τελετές της 23ης επετείου της σφαγής.
Μεγάλα Εγκλήματα: Η γενοκτονία της Ρουάντα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου