Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

Γιακούζα: Η μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση του πλανήτη

Γιακούζα: Η μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση του πλανήτη


 

Γιακούζα είναι το όνομα που δόθηκε σε μια σειρά από συνδικάτα οργανωμένου εγκλήματος στην Ιαπωνία, τα οποία άφησαν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα σε πολλές πτυχές της ζωής στην Ιαπωνία.

 

Τι είναι όμως η Γιακούζα, πώς ξεκίνησε και ποια είναι σήμερα η μετεξέλιξή της;

 

Η μαφία της Γιακούζα

 

Η Γιακούζα δρα πολύ διαφορετικά από τις υπόλοιπες εγκληματικές οργανώσεις και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο σύγχρονες στον κόσμο.

 

 Τα μέλη φοράνε ακριβά κουστούμια και έχουν πανάκριβα αυτοκίνητα

 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

 

Η Γιακούζα έχει αφομοιώσει τόσο παραδοσιακά ιαπωνικά χαρακτηριστικά, όσο και πιο δυτικά πρότυπα, όπως τα μαύρα κουστούμια και τα ακριβά αυτοκίνητα. 

 

Ένα πρώτο χαρακτηριστικό γνώρισμα των μελών της Γιακούζα είναι τα τατουάζ. Τα τατουάζ διαφέρουν μεταξύ τους ανάλογα με τη φατριά στην οποία ανήκει το μέλος. Αυτή η παράδοση έλκει τη καταγωγή της από τους Bakuto, οι οποίοι σχεδίαζαν ένα κύκλο στο μπράτσο τους για εκφοβισμό.

 


 Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 η αστυνομία έκρινε ότι η Γιακούζα είχε 184.100 μέλη, ωστόσο τα τελευταία χρόνια ο αριθμός τους έχει μειωθεί.

Η μείωση αυτή οφείλεται συχνά στις μεταβαλλόμενες ευκαιρίες της αγοράς και σε πολλές νομικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Ιαπωνία που αποθαρρύνουν την ανάπτυξη της Γιακούζα.


 

 

 

 

 

 Mέλη της Γιακούζα στην κηδεία του αρχηγου της συμμορίας το 1985

 

Παρά το μειωμένο αριθμό τους, τα μέλη της Γιακούζα εξακολουθεί να ασκούν μια σειρά από εγκληματικές δραστηριότητες και πολλοί Ιάπωνες πολίτες παραμένουν φοβισμένοι από την απειλή που αυτά τα άτομα θέτουν για την ασφάλεια τους. 

 

Οι περισσότερες από τις δραστηριότητες τους είναι παράνομες (παράνομος τζόγος, ξέπλυμα χρήματος, εκβιασμοί, τοκογλυφία, εμποριο ναρκωτικών και λευκής σαρκός, συμβόλαια θανάτου), ωστόσο διατηρούν και νόμιμες εταιρείες.

 

 

Όνομα και προέλευση

 

Ο όρος Γιακούζα στα ιαπωνικά σημαίνει «8-9-3» (Ya-Ku-Za) που έγιναν η λέξη “Yakuza” και σημαίνει άχρηστο ή άσκοπο. Πρόκειται για το χειρότερο φύλλο στο Oicho-Kabu, το ιαπωνικό black jack, όπου το φύλλο που κερδίζει δεν είναι το 21 αλλά το 19. Οπότε όποιος τραβούσε 20 έχανε. Ο όρος σταδιακά άρχισε να σημαίνει «απόκληρος» και σημειολογικά βάπτισε την οργάνωση.

 


 

 

Υπάρχουν αρκετές θεωρίες για την προέλευση των Γιακούζα. Η πρώτη θέλει τους Γιακούζα να προέρχονται από τους kabuki-mono (σημαίνει κάτι μεταξύ τρελού και αλλόκοτου), μια τάξη εκκεντρικών σαμουράι του 17ου αιώνα που ντύνονταν προκλητικά, έφεραν πολύ μακροά σπαθιά, εκφόβιζαν ολόκληρα χωριά και μερικές φορές εκτελούσαν αμάχους για κανέναν ιδιαίτερο λόγο.

 

Όταν οι υπηρεσίες που προσέφεραν έπεσαν σε δυσμένεια, άρχισαν τις κλοπές, τους εκβιασμούς και τη τρομοκρατία. Η ίδια η Γιακούζα δε δέχεται αυτή την άποψη και υποστηρίζει ότι προέρχεται από τους machi-yokko (υπηρέτες της πόλης), οι οποίοι προστάτευαν τους πολίτες από τους kabuki-mono, σαν σύγχρονοι Ρομπέν των Δασών.

 

Παρά την αβεβαιότητα σχετικά με την ενιαία προέλευση των οργανώσεων γιακούζα, οι περισσότεροι σύγχρονοι γιακούζα προέρχονται από δύο τάξεις που προέκυψαν στα μέσα της περιόδου Έντο (1603-1868): τους τεκίγια (tekiya), αυτούς που κυρίως πουλούσαν λιανικώς παράνομα, κλεμμένα ή κακής ποιότητας αγαθά, και τους μπακούτο (bakuto), εκείνους που ήταν εμπλέκονταν ή συμμετείχαν σε τυχερά παιχνίδια.

 

 

Οι Tekiya (έμποροι) θεωρήθηκαν μια από τις χαμηλότερες κοινωνικές ομάδες στο Έντο. Καθώς άρχισαν να δημιουργούν δικές τους οργανώσεις, ανέλαβαν ορισμένα διοικητικά καθήκοντα που σχετίζονται με το εμπόριο, όπως η προστασία των εμπορικών τους δραστηριοτήτων. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Σίντο, οι μικροπωλητές άνοιγαν υπαίθριους πάγκους και ορισμένα μέλη είχαν προσληφθεί για να ενεργούν ως ασφάλεια. Κάθε μικροπωλητής πλήρωνε το ενοίκιο, σε αντάλλαγμα για χορήγηση στάβλου και προστασία κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

 

 

Η κυβέρνηση του Έντο τελικά αναγνώρισε επίσημα τις εν λόγω οργανώσεις και χορήγησε στους ηγέτες επώνυμο καθώς και την άδεια να μεταφέρει ένα σπαθί - ένα Wakizashi, ή κοντό σπαθί σαμουράι (το δικαίωμα να φέρουν Κατάνα, ή πλήρους μεγέθους ξίφη σαμουράι, παρέμεινε το αποκλειστικό δικαίωμα της αριστοκρατίας και των σαμουράι). Αυτό ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τους επιχειρηματίες, αφού στο παρελθόν μόνο σαμουράι και ευγενείς είχαν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τα ξίφη.

 

 

Οι Bakuto (παίκτες) ήταν πολύ χαμηλότερη κοινωνική θέση ακόμα και από τους εμπόρους, καθώς τα τυχερά παιχνίδια ήταν παράνομα. Πολλές μικρές λέσχες δημιουργήθηκαν σε εγκαταλελειμμένους ναούς ή προσκυνήματα στην άκρη των πόλεων και των χωριών σε όλη την Ιαπωνία. Τα περισσότερα από αυτά τα σπίτια τυχερών παιχνιδιών διέθεταν επιχειρήσεις δανεισμού για τους πελάτες και συνήθως είχαν το δικό τους προσωπικό ασφαλείας.

 

 

Η λέξη “Yakuza” αναφερόταν αρχικά για ένα άτομο που ήταν μέλος συμμορίας, αλλά σήμερα αναφέρεται στο οργανωμένο έγκλημα της Ιαπωνίας στο σύνολο του. Το “Boryokudan”, μια άλλη λέξη για την Γιακούζα, θεωρείται προσβολή. Αναφέρεται στους εκφυλισμένους, βίαιους γκάνγκστερ χωρίς παράδοση ή τιμή. Έτσι ονοματίζει η ιαπωνική αστυνομία την Γιακούζα.

 

Sokaiya

 

Η μέθοδος Sokaiya είναι στην ουσία μια μορφή δωροδοκίας που εφαρμόζεται από την Γιακούζα. Αλλά σε αυτή την περίπτωση τα ποσά είναι τεράστια. Αγοράζουν μετοχές από μια εταιρεία για να αποκτήσουν έναν τόπο για την συνάντηση των μετόχων. Μετά, θα προσπαθήσουν να βρουν όσο γίνεται περισσότερα σκοτεινά μυστικά για τους ιθύνοντες της εταιρίας και τους εκβιάζουν, ότι αν δεν τους δώσουν αυτό που θέλουν, θα αποκαλύψουν όσα ξέρουν. 

 

Να ξέρετε, ότι οι Ιάπωνες είναι ο λαός που φοβάται περισσότερο από κάθε άλλον, τον δημόσιο εξευτελισμό. Φυσικά, όλο αυτό γίνεται με πολύ μεγάλη ευγένεια, χωρίς την χρήση όπλων.

 

 Irezumi


 

Η Γιακούζα έχει αφομοιώσει τόσο τα παραδοσιακά ιαπωνικά χαρακτηριστικά, όσο και τα πιο δυτικά πρότυπα, όπως τα μαύρα κουστούμια και τα ακριβά αυτοκίνητα. Ένα πρώτο χαρακτηριστικό γνώρισμα των μελών της Γιακούζα είναι τα τατουάζ,  όμως σε αντίθεση με τις σύγχρονες διαδικασίες εδώ το μελάνι εγχύνεται κάτω από δέρμα του μέλους. 

 

Αυτή η μέθοδος ονομάζεται Irezumi. 

 

Τα τατουάζ διαφέρουν μεταξύ τους ανάλογα με την οικογένεια στην οποία ανήκει το μέλος, ωστόσο συνήθως απεικονίζουν παραδοσιακές εικόνες της ιαπωνικής δόξας, όπως πολεμιστές σαμουράι.

 

Τα τατουάζ αντιπροσωπεύουν την γενναιότητα των αντρών, εφόσον άντεξαν όλο αυτόν τον πόνο. Τα μέλη δεν επιτρέπεται να δείξουν τα τατουάζ τους σε ανθρώπους που δεν είναι μέλη της Γιακούζα. Όποιος παραβιάσει αυτόν τον κανόνα τιμωρείται βάναυσα.

 

Το Irezumi αποτελεί «ταυτότητα» για τον εκάστοτε Γιακούζα. Πολύ περισσότερο, όμως, για τον μετανοημένο Γιακούζα, ο οποίος στα μάτια της κοινωνίας, φέρει για πάντα το «στίγμα» ενός ασυγχώρητου παρελθόντος.

 

Yubitsume

 

Το Yubitsume είναι το κόψιμο ενός δακτύλου ως ένδειξη μετάνοιας ή απολογίας. Κατά την πρώτη παράβαση, ο παραβάτης πρέπει να κόψει την τελευταία φάλαγγα του αριστερού μικρού δάχτυλο και να δώσει το κομμένο μέρος στο αφεντικό του. Μερικές φορές ένας υπαρχηγός μπορεί να το κάνει αυτό σε μετάνοια προς τον ηγέτη αν θέλει να σταματήσει ένα μέλος της συμμορίας δικό του από περαιτέρω αντίποινα.

 

 


 

Η καταγωγή του προέρχεται από τον παραδοσιακό τρόπο που χειρίζεται ένα ιαπωνικό σπαθί. Τα τρία τελευταία δάχτυλα του κάθε χεριού που χρησιμοποιούνται για να πιάσουν σφιχτά το σπαθί, με τον αντίχειρα και το δείκτη ελαφρώς χαλαρό. Η αφαίρεση των δακτύλων αρχίζει με το μικρό δάχτυλο και συνεχίζει κατά μήκος του χεριού μέχρι το δείκτη, ώστε να εξασθενεί σταδιακά το κράτημα του σπαθιού.

 

Ανθρωπιστική βοήθεια

 

Η Γιακούζα αυτοπροβάλλεται ως μια «ανθρωπιστική οργάνωση», τροφοδοτώντας με παντός είδους κοινωνική προσφορά το ανθρωπιστικό της προφίλ.

 

Το 2011, η Ιαπωνία χτυπήθηκε από ένα τεράστιο τσουνάμι. Χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν και άλλοι τόσοι έμειναν χωρίς σπίτι και φαγητό. Η Γιακούζα ήταν από τους πρώτους που πήγε να βοηθήσει στο χτίσιμο σπιτιών και την εκκένωση κτιρίων.

 

 Σύμφωνα με το Listverse, δεν ήταν η πρώτη φορά που η Γιακούζα προσέφερε την βοήθειά της. Το 1995, κατά την διάρκεια του σεισμού στο Κόμπε, η Γιακούζα ήταν η πρώτη που διέθεσε σκάφη και ελικόπτερα για την παροχή βοήθειας και μετέφερε προμήθειες σε όσους τα είχαν ανάγκη.

 

Τελετή μύησης

 

Τελετουργίες με σπαθιά σαμουράι και… ανθρώπινα δάχτυλα, που ακρωτηριάζονται ως απόδειξη τυφλής υποταγής.  

Τατουάζ που καλύπτουν ολόκληρα τα κορμιά των μυημένων.

 

  Και μία αυστηρή ιεραρχία που εδώ και δεκαετίες επιτρέπει στη μεγαλύτερη κάποτε και πιο πλούσια εγκληματική οργάνωση στον κόσμο να μετράει κέρδη και χιλιάδες νέα μέλη.

 

Η οργάνωση έχει τις ρίζες της στα μέσα της περιόδου Εντο (17ος-19ος αιώνας), και υιοθέτησε την παραδοσιακή ιαπωνική ιεραρχική δομή του ογιαμπούν (πατέρα)- κομπούν (γιου), όπου ο «γιος» παραμένει αφοσιωμένος στον «πατέρα».

 

Κάθε νέο μέλος που γίνεται δεκτό στη Γιακούζα συμμετέχει σε μια τελετή μύησης κατά την οποία του τρυπούν με μια βελόνα την άκρη του δείκτη. Τα δύο βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα των μελών της είναι τα τατουάζ που διαφέρουν μεταξύ τους ανάλογα με τη φατρία στην οποία ανήκει το μέλος.

 

Το κλειδί για την ιεραρχία είναι η σχέση oyabun-kobun, ένα σύνολο ρόλων πατέρα-γιου που συνδέει όλες τις ομάδες Γιακούζα μαζί. 

 

Τα νεότερα μέλη παίρνουν έναν βοηθητικό ρόλο δίπλα σε ένα έμπειρο μέλος. Στην τελετή μύησης, το νέος μέλος (kobum) θα κάτσει απέναντι από τον «πατέρα» του (oyabun). Τα ποτά τους ετοιμάζονται από άλλα μέλη. Το ποτήρι του νέου μέλους έχει λίγο ποτό, ενώ του έμπειρου είναι γεμάτο. Αυτό αντιπροσωπεύει την διαφορά στο status τους.

 


Η Γιακούζα στην πολιτική

 

Το 2012, τα πολιτικά πράγματα της Ιαπωνίας απασχόλησαν την παγκόσμια κοινή γνώμη. Αυτό συνέβη μετά την παραίτηση του τότε πρωθυπουργού Keishu Tanaka, καθώς ήρθαν στο φως της δημοσιότητας οι μυστικές του διασυνδέσεις με την Γιακούζα. 

 

Κατά την διάρκεια των εκλογών, ο οργανισμός λειτουργεί με 2 οντότητες: τις εκστρατείες και τους σωματοφύλακες. Επίσης, μπορούν να εγγυηθούν έναν συγκεκριμένο αριθμό ψήφων για τον αγαπημένο τους υποψήφιο. Μέχρι τώρα έχουν υπάρξει 4 πρωθυπουργοί που ήταν συνδεδεμένοι με την Γιακούζα.

 

Πόλεμος κατά της Γιακούζα.

 

 


 

 

Ο «πόλεμος κατά της Γιακούζα» στην Ιαπωνία χρονολογείται από τα μέσα της δεκαετίας του ’60. Τα τελευταία χρόνια, το κράτος έχει καταφέρει να περιορίσει την επιρροή της οργάνωσης, πλήττοντας όσους συνεργάζονται μαζί τους, στοχεύοντας περισσότερο στο αίσθημα αισχύνης, αναγκάζοντας τους να κόψουν τους δεσμούς, για να αποφύγουν τη ντροπή της δημόσιας ταπείνωσης.

 

Η αστυνομία τα τελευταία χρόνια προσπάθησε να χτυπήσει τη Γιακούζα, χωρίς ωστόσο να της προκαλέσει κάποιο πλήγμα – καθώς κάτι τέτοιο θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες στα υψηλότερα στρώματα της πολιτικής και της επιχειρηματικής ζωής της χώρας.

 

Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι αν η επιρροή της Γιακούζα περιοριστεί, το έγκλημα θα επιστρέψει στους δρόμους της Ιαπωνίας.

 

 

Τα πρόβατα έκαναν τον λύκο προστάτη...

 

Σε μία παραφρασμένη εκδοχή του Αισώπου, οι Ιάπωνες θα ήταν τα πρόβατα – κι όχι ο βοσκός – που έβαλαν το λύκο να τα φυλάει... Έμαθαν να προτιμούν το οργανωμένο έγκλημα από την ανοργάνωτη ανομία... 

 

Να εμπιστεύονται τον εγκληματία από τον απατεωνίσκο. 

 

Έστρεψαν το όπλο που είχαν για προστασία επάνω τους. 

 

Με αποτέλεσμα – κατά τραγική ειρωνεία – ενδεχόμενο πλήγμα κατά της Γιακούζα να κινδυνεύει να εξελιχθεί σε πλήγμα κατά της κοινωνικής ευρυθμίας... 

 

Οι Ιαπώνες, σαν άλλοι τραγικοί ήρωες του ιαπωνικού μελοδράματος Καμπούκι, μοιάζουν παγιδευμένοι σε μία τρομακτική ανακολουθία που οι ίδιοι γέννησαν κι έθρεψαν.

 

 

Η ιστορία πίσω απο τη δράση της

 

Η Γιακούζα άρχισε να παίρνει σχήμα τη δεκαετία του 1930, ως αντίδραση στην οικονομική ύφεση και στη διείσδυση προοδευτικών, δυτικών ιδεών στην Ιαπωνία. Γιγαντώθηκε το 1945, με την καταστροφή της Ιαπωνίας στο τέλος του Β παγκοσμίου πολέμου, όταν οργάνωσε τη μαύρη αγορά αγαθών, ενώ σταδιακά άρχισε να επεκτείνει τη δράση της σε εκβιασμούς και προστασίες.




Μέχρι το 1963 αριθμούσε 184.000 μέλη, στη συντριπτική τους πλειονότητα άντρες και ελάχιστες γυναίκες, συνήθως τις συζύγους αφεντικών, οι οποίες αποκαλούνται «νι-σάν», δηλαδή «μεγάλη αδελφή»



Οι 4 μεγαλύτερες οργανώσεις Yakuza






Τα περισσότερα μέλη της ανήκουν σε κάποια από τις πέντε μεγαλύτερες «φαμιλίες». με πρώτη και κυρίαρχη τη Γιαμαγκούτσι-γκούμι, που αποκαλείται «σουπερμάρκετ των εγκληματικών οργανώσεων» και από τα κεντρικά της γραφεία στο Κόμπε διευθύνει τις δραστηριότητές της σε ολόκληρο τον κόσμο.

 Στην λαϊκή κουλτούρα, ακόμη και σήμερα οι πιστοί της Γιακούζα παρουσιάζονται ως σύγχρονοι σαμουράϊ, που ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας, εξακολουθούν ωστόσο να ασπάζονται τις παραδοσιακές ιαπωνικές αξίες : πίστη ,αφοσίωση, θάρρος, αυτοθυσία και αποφασιστικότητα.




Η «φαμίλια» Γιαμαγκούτσι-Γκούμι όπως επίσης ονομάζεται τρομοκρατεί την Ασία και είναι γνωστή για τους αυστηρούς κώδικες συμπεριφοράς και την οργανωμένη φύση της. Σήμερα αριθμεί γύρω στα 25 χιλιάδες μέλη -από 70 και πλέον χιλιάδες την εποχή της παντοδυναμίας της, το όχι και τόσο μακρινό 2011 - και η περιουσία της είναι, ή τουλάχιστον ήταν πριν από λίγα χρόνια, τεράστια.

 

Σύμφωνα με το περιοδικό Fortune, τα έσοδά της ανέρχονταν το 2014 στα 80 δισεκατομμύρια δολάρια. Το Σιναλόα σημειωτέον, το μεγαλύτερο καρτέλ του Μεξικού, εξασφαλίζει από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών περί τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια…

 

Η Γιακούζα, δρα ανοιχτά στην Ιαπωνία, οργανώνει… συνεντεύξεις τύπου, ενώ διατηρούσε μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον την έδρα της σε ένα συγκρότημα στην πιο ακριβή περιοχή της πόλης Κόμπε.

 

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, η κυβέρνηση προσπάθησε να την εξαρθρώσει με διάφορα μέτρα και νόμους, αλλά οι οργανωτικές δομές της έμειναν μέχρι τώρα στο απυρόβλητο.

 

Οι 47 διοικητικές περιφέρειες του Τόκυο είχαν ψηφίσει σειρά νόμων που στιγματίζουν τις επιχειρήσεις που συνεργάζονται με την ιαπωνική μαφία. Οι παραβάτες πέρα από τον δημόσιο διασυρμό -κάτι που «πονάει» ιδιαίτερα τους Ασιάτες- καταδικάζονται σε οικονομικά πρόστιμα και ποινή φυλάκισης, αν διαπιστωθεί ότι συνεργάζονται με εταιρίες- βιτρίνες της Γιακούζα.





Για πολλά χρόνια υπήρχε ανοχή στην Ιαπωνία για τις ενέργειες της εγκληματικής οργάνωσης καθώς θεωρούνταν «αναγκαίο κακό» για τη διατήρηση της τάξης στους δρόμους και την επίσπευση ορισμένων διαδικασιών, παρά τα αθέμιτα μέσα που χρησιμοποιούν οι αρχηγοί της.

 

Τις τελευταίες δεκαετίες ωστόσο, η αυστηροποίηση της νομοθεσίας, η μείωση της κοινωνικής αποδοχής και η εξασθένηση της οικονομίας είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των μελών της Γιακούζα.

 

Η μαφία έχει επίσης εγκαταλείψει κατά κύριο λόγο τις παραδοσιακές της δραστηριότητες με την πορνεία, τον τζόγο, την προστασία, τον εκβιασμό και την τοκογλυφία και έχει στραφεί στο κόσμο των επιχειρήσεων, στην αγορά ακινήτων, στις εταιρίες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Τοκυο και της Νέας Υόρκης, αλλά και στα hedge funds (επενδύσεις υψηλού ρίσκου).

 


Μια άλλη πολύ σημαντική πηγή εισοδήματος για την Γιακούζα είναι η εμπορία πορνογραφικού υλικού, καθώς εξάγει πορνογραφικό υλικό στην Ευρώπη και Αμερική. Επίσης, εμπορεύεται όπλα και ελέγχει το εμπόριο μεταμφεταμίνης και ναρκωτικών.

 

 

«Smooth criminals»

 

Χαρακτηριστική της επιχειρηματικής «επιδεξιότητας» των Γιακούζα θεωρείται η περιβόητη μέθοδος εκβιασμού, σοκάιγια (Sokaiya): 

Αρχικά, οι Γιακούζα αγοράζουν μερικές μετοχές μιας επιχείρησης – τόσες ώστε να τους εξασφαλίζουν τη συμμετοχή τους στις συνελεύσεις των μετόχων. 

 

Στη συνέχεια, συλλέγουν “ένοχες” πληροφορίες (από τα ερωτικά παραστρατήματα των διευθυνόντων συμβούλων έως τα επιλήψιμα κενά στις εργασιακές συνθήκες) για τα μεγαλοστελέχη της εταιρείας και επανέρχονται με το δίλημμα “ή πληρώνετε ή σας ξεμπροστιάζουμε”. 

 

Κάτι που, στην πραγματικότητα, δε συνιστά καν δίλημμα, δεδομένου του ότι στην Ιαπωνία η έννοια της τιμής είναι δυσπερίγραπτης ιερότητας και η ντροπή της ατίμωσης ένας ακραία απευκταίος φόβος.

 

Όπως γράφει στο βιβλίο του «Tokyo Vice» ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζέϊκ Αντελστάϊν, άλλωστε : «Η σημερινή Γιακούζα θυμίζει περισσότερο …ένοπλη Goldman Sachs, παρά παραδοσιακή μαφιόζικη οργάνωση».

 

 

 

Γιακούζα: Η μυστική ζωή των γυναικών της Ιαπωνικής μαφίας


 
Τατουάζ, εγκλήματα και μυστικότητα μέσα από τον φακό και τις συζητήσεις της Chloe Jafe

Η φωτογράφος πέρασε έξι μήνες καταγράφοντας τη ζωή των γυναικών της Ιαπωνίας, που έχουν παντρευτεί με κάποιο από τα μέλη της Γιακούζα, δηλαδή της Ιαπωνικής μαφίας. 

 


 

 

 The secret lives of Yakuza women

 

 


 

 https://youtu.be/u68lTE-KzWo

 

 

WOMEN OF THE YAKUZA / BY Chloé Jafé / SHORT FEATURE FILM 

 


 

 

https://youtu.be/nAgJWgqbooc 

 

 

 

 

Female Yakuza Tale (1973) 

 

 

 https://archive.org/details/femaleyakuzatale1973

 

 

H  κουλτούρα του εγκλήματος και των οργανωμένων τμημάτων μαφίας, μπορεί να έχει γίνει αντικείμενο παραγωγής ταινιών και τηλεοπτικών σειρών από την εποχή του Godfather μέχρι και τους σημερινούς Peaky Blinders η θέση όμως των γυναικών μέσα στη μαφία, δεν έχει αναλυθεί ενδελεχέστερα στις περισσότερες περιπτώσεις. 

 

Η Γαλλίδα φωτογράφος Chloe Jafe, επιθυμώντας να μελετήσει την ιδιαίτερη φύση των συγκεκριμένων γυναικών, βρέθηκε στους κόλπους της Γιακούζα, της ιαπωνικής μαφίας και κατέγραψε το στυλ τους, τις συνήθειές τους και το ρόλο που έχουν μέσα στον οργανισμό. Τα τατουάζ, η άγνοια τους σχετικά με τα εγκλήματα και η προστασία τους είναι μερικά από αυτά που της τράβηξαν την προσοχή.

 

 

Το οργανωμένο έγκλημα στην Ιαπωνία είναι μία από τις σημαντικότερες εγχώριες επιχειρήσεις και οι γυναίκες δεν θα μπορούσαν να μην λάμβαναν μέρος. Η Chloe Jafe, στο μεγαλύτερο πρότζεκτ της ζωής της, το «I give you my life», δυσκολεύτηκε αρκετά, ωστόσο κατάφερε να βγάλει κάποια πορίσματα για τη θέση της γυναίκας στην ιαπωνική μαφία. 

 

Αρχικά, ότι «εξ’ ορισμού δεν γίνεται ένας Γιακούζα, να είναι γυναίκα. Αν είσαι Γιακούζα, τότε είσαι άνδρας και αυτό είναι που κάνει τη γυναικεία θέση στον οργανισμό ακόμα πιο ενδιαφέρουσα».

 

Για την εκπλήρωση της δουλειάς της, η φωτογράφος δούλεψε σε ένα κλαμπ της Γιακούζα για αρκετά μεγάλο διάστημα, εκεί όπου θαμώνες ήταν κατά κύριο λόγο μέλη της και φυσικά ο ιδιοκτήτης του ήταν επίσης στέλεχος της. Πολλές από τις υπαλλήλους εκεί, δούλευαν επίσης για την Γιακούζα ή ήταν σύζυγοι βασικών μελών της, ωστόσο αυτό δεν ήταν υποχρεωτικό. Υπήρχαν και απλές γυναίκες, που ήθελαν να βγάλουν το μεροκάματό τους. 

 

Η δυσκολία λοιπόν στο να διεισδύσει η Γαλλίδα στα ενδότερα της Γιακούζα ήταν εμφανής από την πρώτη στιγμή και δεν ήταν λίγες οι φορές που κόντεψε να τα παρατήσει, αφού για να συλλέξει στοιχεία θα έπρεπε να γνωρίσει κάποιο ηγετικό στέλεχος της. Για να φωτογραφηθούν οι «γυναίκες με τα μεγάλα τατουάζ» έπρεπε να λάβουν την άδεια του συζύγου τους.

 

 


 

Όταν πραγματικά παραιτήθηκε από τη δουλειά της, βλέποντας πως δεν έχει κανένα αποτέλεσμα, τότε της παρουσιάστηκε η ευκαιρία να γνωρίσει ένα από τα «αφεντικά». Κατά τη διάρκεια ενός «matsuri», του γιαπωνέζικου Φεστιβάλ, ένας άνδρας της πρότεινε να βγουν και εντέλει αποδείχθηκε ότι ήταν ένα από τα μεγάλα κεφάλια της οικογένειας των Γιακούζα.

 

Πρώτο και σημαντικότερο μέρος του πρότζεκτ της ήταν η καταγραφή του «irezumi». Έτσι είναι γνωστό στην Ιαπωνία το τατουάζ που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του σώματος και στην πραγματικότητα είναι σε μεγάλο βαθμό συνυφασμένο με την ιστορία των Γιακούζα. 

 

Το «irezumi» σχεδιάζεται στο χέρι με μια ξύλινη λαβή και μια βελόνα και συνήθως χρειάζεται χρόνια, για να ολοκληρωθεί. «Είναι βασικά μια απόδειξη υπομονής και αντοχής, καθώς και μια απόδειξη ότι μπορεί να τα βγάλεις πέρα με τον πόνο, αποκαλύπτει η φωτογράφος. 

 

Όσοι φέρουν το συγκεκριμένο τατουάζ, αυτόματα στιγματίζονται στην Ιαπωνία και αυτό θέλει να ξεκαθαρίσει προτού δείξει στο κοινό της, το φωτογραφικό ρεπορτάζ της. «Τα τατουάζ δεν είναι μέρος της ιαπωνικής μόδας. Είναι κάτι που θα σε βγάλει πραγματικά έξω από το κουτί». 

 

Πολλοί καταστηματάρχες, μέχρι και σήμερα απαγορεύουν την είσοδο σε άτομα που φέρουν τατουάζ, ενώ δεν μπορούν τα άτομα αυτά να πάνε καν σε δημόσια μπάνια. Η ίδια που έχει ένα μικρό τατουάζ, το έκρυβε για να πάει στο γυμναστήριο.

 

 Οι σχεδιαστές τατουάζ για τους λόγους αυτούς θεωρούνται ισάξιοι με τους εγκληματίες και έχουν θέματα με την κυβέρνηση.

 

 


 

 Για την Chloe Jafe πάντως, δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να φωτογραφήσει τις γυναίκες με τα τατουάζ τους. Παρά το γεγονός, πως δεν τα δείχνουν σε κανέναν, είναι αρκετά υπερήφανες για αυτά και αφού είχαν την άδεια, τα επέδειξαν εύκολα. 

 

Η Jafé γνωρίστηκε μέσω του ηγετικού στελέχους γης Γιακούζα και με άλλα γυναικεία μέλη της οργάνωσης. Διαπίστωσε μια πατριαρχική δομή στο εσωτερικό της ιαπωνικής μαφίας και παρατήρησε ότι οι γυναίκες σύζυγοι των επικεφαλής της οργάνωσης, είχαν τη δική τους θηλυκή bodyguard. Ωστόσο, η δυναμική τους στην Γιακούζα είναι φανερά περιορισμένη. 

 

Σε αντίθεση με μαφιόζικες οργανώσεις της Δύσης, οι γυναίκες των Γιακούζα, μένουν εντελώς έξω από τη δράση των συζύγων τους, ενισχύοντας την οργάνωση περισσότερο συναισθηματικά και οικονομικά. 

 

Όμως, παρά το γεγονός πως η ανάμιξη τους στην οργάνωση είναι μηδενική και απλά οι περισσότερες τυχαίνει να ερωτευτούν ένα μέλος της και άσχετα από τη θέση της καθεμίας στην οργάνωση, όλες τους ορκίζονται αιώνια πίστη στη Γιακούζα καθώς και ότι αν χρειαστεί, «θα δώσουν την ζωή τους» για τη μαφία.

 


 

Φυσικά κάνουν παρέα μεταξύ τους και ο κύκλος τους περιορίζεται, εντός της Γιακούζα και έχουν μια κρυφή ζωή μακριά από τις υπόλοιπες γυναίκες, όπως σημειώνει η φωτογράφος στο περιοδικό Dazed. Μια υποδιαίρεση της κουλτούρας της πραγματικής Γιακούζα, αυτής των ανδρών.

 

 

Στο φωτογραφικό βιβλίο της, που θα κυκλοφορήσει το Νοέμβριο, με τη βοήθεια του εκδότη Akio Nagasawa, η Chloe Jafe, προσπάθησε να κάνει κατανοητή τη δράση των γυναικών της ιαπωνικής μαφίας που φωτογράφισε στον κόσμο και για αυτό χρησιμοποίησε και τις ίδιες, από τις οποίες ζήτησε να γράψουν τις εμπειρίες τους από τη ζωή μέσα στη μαφία. 

 

Αυτό που ξεχωρίζει είναι το σημείωμα της Yuko, μιας γυναίκας bodyguard, που επισημαίνει ότι ο λόγος που έκανε τατουάζ ήταν για να αποθαρρύνει τους άνδρες να την πλησιάζουν. Να ζήσει τη ζωή της ελεύθερα και με υπερηφάνια. Και αυτό ακριβώς αντιπροσωπεύει και το τατουάζ της.

 

 


 

 Τι ήταν αυτό που πιστεύει ότι θα κάνει τόσο πετυχημένη τη δουλειά της; Ότι ήταν πολλά παραπάνω από ένα φωτογραφικό αφιέρωμα. Ήταν μια τρελή εμπειρία ζωής και μια μεγάλη περιέργεια και από τις δύο μεριές. Ήταν δηλαδή τρελό και για την ίδια αυτό που βίωνε, αλλά και για τους Ιάπωνες, να βλέπουν μια γαλλίδα φωτογράφο να θέλει τόσο πολύ να μάθει χαρακτηριστικά της κουλτούρας τους.

 

 

Γιακούζα: Στα άδυτα της ιαπωνικής μαφίας - Βία, αυστηρή ιεραρχία και τελετουργικά που σοκάρουν

 


Mέλη της Γιακούζα στην κηδεία του αρχηγου της συμμορίας το 1985

Μία περίεργη είδηση που κυκλοφόρησε πριν από τα Χριστούγεννα στην Ιαπωνία επανέφερε στο προσκήνιο τη Γιακούζα, μία από τις μεγαλύτερες και πιο πλούσιες εγκληματικές οργανώσεις κάποτε στον κόσμο. 

 

Πριν από λίγο καιρό πολλοί κάτοικοι στην πόλη Οσάκα της Ιαπωνίας, έλαβαν μετρητά από..αγνώστους, μία πρακτική που πολλοί απέδωσαν σε ξέπλυμα χρήματος από εγκληματίες.

 

Το μυστήριο ξεκίνησε στο τέλος Οκτωβρίου, όταν ένας κάτοικος της πόλης παρέλαβε στο γραμματοκιβώτιό του μία καφέ συσκευασία χωρίς όνομα αποστολέα που περιείχε μετρητά. Στη συνέχεια κι άλλοι ντόπιοι ανακάλυψαν παρόμοιες εκπλήξεις, ενώ οι...δωρεές συνεχίστηκαν μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.

 

Συνολικά, οι κάτοικοι μίας συγκεκριμένης περιοχής στην πόλη έλαβαν περισσότερα από 200.000 γιεν (περίπου 1.750 δολάρια), όπως έγραψε η τοπική ιστοσελίδα Sora News 24. Αυτά βέβαια είναι μόνο τα χρήματα που αναφέρθηκαν στις αρχές, καθώς ορισμένοι από τους παραλήπτες φοβήθηκαν και ανέφεραν τις ανώνυμες δωρεές στην Αστυνομία. 

 

Οι αρχές πάντως διευκρίνισαν πως οι τυχεροί έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν χρήση των δώρων που...εμφανίστηκαν από το πουθενά.

 

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ποιοι είναι οι εγκέφαλοι της πρωτοβουλίας. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όμως, εκτός από εκείνους που την απέδωσαν χαριτολογώντας στον...Άγιο Βασίλη άρχισαν να οργιάζουν οι θεωρίες για την επαναμφάνιση της Γιακούζα και τους νονούς της οργάνωσης που επιχείρησαν κατά πάσα πιθανότητα να ξεπλύνουν χρήματα από παράνομες δραστηριότητες. 

 



The Yakuza - Mafia of Japan

 


 

https://youtu.be/VqZORKScQQw 

 

 

 

 

The Yama-Ichi Yakuza War (1986-89) 

 


 

https://youtu.be/kCl2lijmHUk 

 

 

 

The Fall of the Yakuza 

 

 


 

 

https://youtu.be/5F8oyk_Wqyk 

 

 

 

The end of the Yakuza in Japan? An aging mafia fails to attract young people 

 

 


 

https://youtu.be/a670X6oCDWA 

 

 

 

 

 Η πιο βίαιη συμμορία μοτοσυκλετών της Ιαπωνίας

Japan's Most Violent Biker Gang 

 


 

 

 Οι ιαπωνικές συμμορίες μοτοσυκλετών έχουν προκαλέσει τον όλεθρο από τη δεκαετία του 1970. Γνωστές ως Bosozuku, αυτές οι συμμορίες έχουν μια βίαιη ιστορία, μαίνεται πόλεμος ενάντια σε αντίπαλα πληρώματα και μπάτσους. 

 

Τα μέλη της συμμορίας περιφέρονταν στους αυτοκινητόδρομους, μερικές φορές εκατοντάδες τη φορά, με μια σειρά από βάναυσα όπλα, προσαρμοσμένα ποδήλατα και ξεχωριστές στολές πληρώματος. 

 

Το να είσαι μέλος μιας από αυτές τις συμμορίες μοτοσυκλετών ήταν ένας ξέφρενος τρόπος ζωής, που θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε σοβαρή σωματική βλάβη και θάνατο.



Οι νέοι στρατολογήθηκαν από την πρώιμη εφηβεία τους για να ενταχθούν στις συμμορίες υπό την καθοδήγηση ενός πρεσβύτερου. Ήταν υψίστης σημασίας να προστατεύσουμε τη φήμη της συμμορίας, να μην ξεφύγουμε ποτέ από έναν καυγά, ακόμα και όταν ήταν κατά πολύ υψηλότεροι.



Τα τελευταία χρόνια, με αυστηρούς νόμους και αστυνομικές δυνάμεις, τα Bosozoku έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Ωστόσο, για όσους ήταν μέρος της υποκουλτούρας κατά τη διάρκεια της ακμής της, το Bosozoku θα προσφέρει πάντα μια καλή ανάμνηση της απερισκεψίας της νεότητας.

 

 https://youtu.be/n8ptBkIohHE

 

 


 

Καλωσήρθατε στο σκοτεινό κόσμο της Γιακούζα, της διαβόητης ιαπωνικής Μαφίας που κάνει την Κόζα Νόστρα και τη Ντραγκέτα να μοιάζουν με…ερασιτεχνικές συμμορίες (!)

 


 


 Tελετουργικό της οργάνωσης

 

 

Η Γιακούζα επανήλθε και πάλι το καλοκαίρι στην επικαιρότητα με αφορμή την καταδίκη ενός διαβόητου αρχηγού της σε θάνατο δι' απαγχονισμού. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο 74χρονος Σατόρου Νομούρα επικεφαλής μιας ισχυρής εγκληματικής «θυγατρικής» της Γιακούζα είχε δώσει την εντολή να πραγματοποιηθούν τέσσερις επιθέσεις, μία εκ των οποίων κατέληξε σε θάνατο.



15 Things You Didn't Know About Yakuza

 


 

https://youtu.be/UDjTzCVnAKA


Τα θύματα ήταν ο επικεφαλής ενός αλιευτικού συνεταιρισμού, μια νοσοκόμα και ένας οδοντίατρος. Το τέταρτο θύμα ήταν ένας πρώην αστυνομικός που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε σε μια προσπάθεια να ασκήσει πίεση στις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου. Όλοι στοχοποιήθηκαν απο το 1998 έως το 2014.

 

Είναι η πρώτη φορά που υψηλόβαθμο μέλος της ιαπωνικής μαφίας καταδικάζεται σε θάνατο. «Ζήτησα μια δίκαιη απόφαση... Θα το μετανιώνεις αυτό για την υπόλοιπη ζωή σου», είπε ο Νομούρα στον δικαστή μετά την ανακοίνωση της ποινής του.



Ο Νομούρα, επικεφαλής του συνδικάτου εγκλήματος Κούντο-Κάι που δρα στη νοτιοδυτική Ιαπωνία, έχει ασκήσει έφεση. Αμέσως μετά την απόφαση η αστυνομία προειδοποίησε για αντίποινα και κάλεσε τα μέλη της από το Τόκυο μέχρι το λιμάνι του Κόμπε να βρίσκονται σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο.


 Yakuza: look from inside

 


 

https://youtu.be/ZJwEPgRuvq8






10 παράξενα και άγνωστα πράγματα για την μαφία της Ιαπωνίας Γιακούζα


Ο κόσμος είναι γεμάτος από οργανωμένες εγκληματικές εκδηλώσεις. Υπάρχει μαφία στην Σικελία, η Μάλα Ντελ Μπρέντα, η Στίντα και η Καμόρα. Παρόλο που όλες αυτές οι οργανώσεις κέρδισαν μεγάλη φήμη για τις εγκληματικές τους πράξεις, καμία δεν μπορεί να συγκριθεί με την Γιακούζα της Ιαπωνίας.

 

Η Γιακούζα διαφέρει πολύ στον τρόπο λειτουργίας της και τις κοινωνικές της ευθύνες. Δρα πολύ διαφορετικά από τις υπόλοιπες εγκληματικές οργανώσεις και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο σύγχρονες εγκληματικές οργανώσεις στον κόσμο. Έχουν στην κατοχή τους κτίρια, γραφεία και μερικά κουτσομπολίστικα περιοδικά στην Ιαπωνία.

 

Προφανώς, οι περισσότεροι από εμάς ξέρουμε την Γιακούζα από το παιχνίδι Grand Theft Auto ή από τις ταινίες του Τζέισον Στέιθαμ.

 

Δείτε παρακάτω 10 ενδιαφέροντα γεγονότα για την Γιακούζα.

 

10. Σοκάγια




Η μέθοδος σοκάγια είναι στην ουσία μια μορφή δωροδοκίας που εφαρμόζεται από την Γιακούζα. Αλλά σε αυτή την περίπτωση τα ποσά είναι τεράστια. Αγοράζουν μετοχές από μια εταιρεία για να αποκτήσουν έναν τόπο για την συνάντηση των μετόχων. 

 

Μετά, θα προσπαθήσουν να βρουν όσο γίνεται περισσότερα σκοτεινά μυστικά για τους ιθύνοντες της εταιρίας και τους εκβιάζουν, ότι αν δεν τους δώσουν αυτό που θέλουν, θα αποκαλύψουν όσα ξέρουν. 

 

Να ξέρετε, ότι οι Ιάπωνες είναι ο λαός που φοβάται περισσότερο από κάθε άλλον τον δημόσιο εξευτελισμό. Φυσικά, όλο αυτό γίνεται με πολύ μεγάλη ευγένεια, χωρίς την χρήση όπλων.

 

9. Καταστολή της Γιακούζα



Όποιος έχει ακολουθήσει την Γιακούζα ξέρει, ότι το Yamaguchi-gumi είναι το μεγαλύτερο ποσοστό της ομάδας. 

 

Η Αμερικανική κυβέρνηση έχει πολλές φορές στο στόχαστρο τις συμμορίες της Γιακούζα, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές. Για παράδειγμα, οι Αμερικανοί πολίτες, μετά την καταστολή, δεν επιτρέπεται να συναλλάσσονται με τον ηγέτη Kenichi Shinoda.

 

 Μετά την σύλληψη του τελευταίου, η ιαπωνική κυβέρνηση προσπάθησε να περιορίσει τους δεσμούς μεταξύ ορισμένων νόμιμων εταιρειών και της Γιακούζα.

 

8. Βοηθάνε σε περιπτώσεις ανάγκης




Το 2011, η Ιαπωνία χτυπήθηκε από ένα τεράστιο τσουνάμι. Χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν και άλλοι τόσοι έμειναν χωρίς σπίτι και φαγητό. Η Γιακούζα ήταν από τους πρώτους που πήγε να βοηθήσει στο χτίσιμο σπιτιών και την εκκένωση κέντρων.

 

Σύμφωνα με το Listverseδεν ήταν η πρώτη φορά που η Γιακούζα προσέφερε την βοήθειά της. Το 1995, κατά την διάρκεια του σεισμού Κόμπε, η Γιακούζα ήταν η πρώτη που διέθεσε σκάφη και ελικόπτερα για την παροχή βοήθειας. Επίσης, μετέφεραν προμήθειες σε όσους τα είχαν ανάγκη.

 

7. Περιοδικό Γιακούζα





Το περιοδικό περιέχει άρθρα και συμβουλές για ένα καλό ψάρεμα. Στο συγκεκριμένο τεύχος, το εντιτόριαλ ήταν αφιερωμένο στην ίδια την οργάνωση και τις δύσκολες εποχές που ζουν. 

 

Λέγεται ότι το περιοδικό κυκλοφόρησε για να ενισχύσει το ηθικό των μελών, καθώς εκείνη την εποχή η οργάνωση είχε αρχίσει να παρακμάζει.

 

6. Γιουμπιτσούμε





Όπως κάθε άλλη οργάνωση, η Γιακούζα έχει την δική της τιμωρία για τα μέλη της. Ονομάζεται Γιουμπιτσούμε και είναι αρκετά άγρια. Περιέχει το κόψιμο του δακτύλου για την αποκατάσταση του λάθους. 

 

Ξεκινάει από το πάνω μέρος του δακτύλου και όσο πιο μεγάλη είναι η παράβαση, τόσο μεγαλύτερος είναι ο ακρωτηριασμός. Γι’ αυτό τα περισσότερα μέρη της Γιακούζα δεν έχουν ένα ή δυο δάχτυλα.

 

5. Τατουάζ




Τα τατουάζ των μελών της Γιακούζα έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και αποτελούν παράδοση από την γέννηση της οργάνωσης. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις σύγχρονες διαδικασίες εδώ το μελάνι εγχύνεται κάτω από δέρμα του μέλους. Αυτή η μέθοδος ονομάζεται Ιρεζούμι. 

 

Τα τατουάζ αντιπροσωπεύουν την γενναιότητα των αντρών, εφόσον άντεξαν όλον αυτόν τον πόνο. Τα μέλη δεν επιτρέπεται να δείξουν τα τατουάζ τους σε ανθρώπους που δεν είναι μέλη της Γιακούζα. Όποιος παραβιάσει αυτόν τον κανόνα τιμωρείται βάναυσα.

 

4. Μήνυση στην Γιακούζα




Άμα κάνετε μήνυση στην Γιακούζα θα σας μηνύσει και αυτή. Αυτό ακριβώς συνέβη στην ιδιοκτήτρια ενός εστιατορίου. Η ιδιοκτήτρια μήνυσε τον Kenichi Shinoda, ηγέτη της συμμορίας Yamaguchi-gumi, καθώς τον θεωρούσε υπεύθυνο για τα μέλη που απαιτούσαν χρήματα για προστασία. 

 

Αυτά τα μέλη την απείλησαν, ότι θα της κάψουν το μαγαζί, αλλά εκείνη τους αγνόησε. Τελικά, τους μήνυσε για 2.8 εκατομμύρια δολάρια, αλλά η υπόθεση απορρίφθηκε.

 

Η Γιακούζα συνήθως βρίσκει τρόπους για να κερδίζει τις υποθέσεις και μάλιστα να κάνει τους δικαστές να πιστεύουν, ότι δεν έχει κάνει κάτι κακό.

 

3. Εξετάσεις




Το ξέρετε, ότι η συμμορία Yamaguchi-gumi έφτιαξε ένα 12σελιδο διαγώνισμα για τα μέλη της; Αυτό έγινε, όταν η Ιαπωνική κυβέρνηση εφάρμοσε πιο σκληρούς νόμους κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Η εξέταση γίνεται για να είναι τα μέλη περισσότερο ενημερωμένα για τους νόμους της χώρας και μπορούν να γλιτώνουν από πολλά προβλήματα.

 

2. Τελετή μύησης




Δεν είναι εύκολο να γίνει κάποιος μέλος της Γιακούζα. Υπάρχουν πολλά στάδια από τα οποία πρέπει να περάσει και ένα από αυτά είναι η τελετή μύησης. Τα νεότερα μέλη παίρνουν έναν βοηθητικό ρόλο δίπλα σε ένα έμπειρο μέλος. Η δομή της Γιακούζα είναι πολύ καλά οργανωμένη και πολύπλοκη.

 

Στην τελετή μύησης, το νέος μέλος θα κάτσει απέναντι από τον “πατέρα” του. Τα ποτά τους ετοιμάζονται από άλλα μέλη. Το ποτήρι του νέου μέλους έχει λίγο ποτό, ενώ του έμπειρου είναι γεμάτο. Αυτό αντιπροσωπεύει την διαφορά στο στάτους τους.

 

1. Η Γιακούζα μπαίνει στην πολιτική




Το 2012, τα πολιτικά πράγματα της Ιαπωνίας απασχόλησαν την παγκόσμια κοινή γνώμη. Αυτό συνέβη μετά την παραίτηση του τότε πρωθυπουργό Keishu Tanaka από την θέση του, καθώς ήρθαν στο φως της δημοσιότητας οι μυστικές του διασυνδέσεις με την Γιακούζα. 

 

Ακόμα και το ίδιο το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα έχει αποδεδειγμένους δεσμούς με την εγκληματική οργάνωση.

 

Κατά την διάρκεια των εκλογών, ο οργανισμός λειτουργεί με 2 οντότητες: στις εκστρατείες και τους σωματοφύλακες. Επίσης, μπορούν να εγγυηθούν έναν συγκεκριμένο αριθμό ψήφων για τον αγαπημένο τους υποψήφιο. Μέχρι τώρα έχουν υπάρξει 4 πρωθυπουργοί που ήταν συνδεδεμένοι με την Γιακούζα.





Γιακούζα ή, αλλιώς, ένα sui generis ιαπωνικό φαινόμενο

 

 Στη μέση ο «Κουμίτσο», ο αρχινονός της οργάνωσης που περιβάλλεται από το νούμερο 2 και νούμερο 3 στην ιεραρχία. Ο Κουστέρ περιγράφει ως «εξωπραγματική» τη στιγμή που τον συνάντησε, καθώς ο αρχηγός της Γιακούζα δεν κάνει δημόσιες εμφανίσεις και είναι πάντα προστατευμένος από τους σωματοφύλακές του

 

 Δεν είναι μόνο η τιμιότητα, το εθνικό γνώρισμα – μεταξύ άλλων – του Ιάπωνα, και η εγγενής νομιμοφροσύνη που εξασφαλίζει αυτό το αίσθημα ασφάλειας. 

 

Είναι και το ότι το λεγόμενο «έγκλημα του δρόμου» κυμαίνεται σε (πρωτοφανώς) χαμηλά ποσοστά στη χώρα. Πολλοί (πολίτες, δημοσιογράφοι, ακόμα και η ιαπωνική αστυνομία) αποδίδουν το φαινόμενο στην ύπαρξη της ιαπωνικής μαφίας, της Γιακούζα.


«Στη Γιακούζα επιτρέπεται να λειτουργεί στην Ιαπωνία εδώ και δεκαετίες διότι κάθε συνδικάτο της τηρεί έναν κώδικα δεοντολογίας που αποτρέπει τη διατάραξη της δημόσιας τάξης ή τη πρόκληση της δημόσιας ασφάλειας», εξηγεί στον Guardian ο Τζέικ Άντελσταιν (Jake Adelstein), δημοσιογράφος, συγγραφέας και μπλόγκερ που έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στην Ιαπωνία. 

 

Πρόκειται για ένα βαθιά αντιφατικό ιαπωνικό φαινόμενο: Ζουν στην αντίπερα πλευρά του νόμου, κι όμως κυκλοφορούν ελεύθερα. Η δράση τους τους καθιστά κοινούς εγκληματίες, κι όμως ο κόσμος τούς υπολήπτεται και η πολιτική και επιχειρηματική εξουσία τούς χρειάζεται. 

 

Εκφοβίζουν, εκβιάζουν, «καθαρίζουν» παντοιοτρόπως, κι όμως τα εγκλήματά τους διέπονται από έναν ιπποτισμό, μία λεπτή αβρότητα, μία τελετουργική πειθαρχία. Χωρίς κανείς να τρέφει ψευδαισθήσεις για το τι είναι και το τι κάνουν, χωρίς κανείς να τους δίνει άφεση αμαρτιών, οι Γιακούζα αποτελούν λειτουργικό κομμάτι της ιαπωνικής κοινωνίας – είτε από φόβο είτε ως αναγκαίο κακό.

 

«Αυτό που περίμενα να δω ήταν ένας κόσμος βγαλμένος από το Kill Bill. Όπου άνθρωποι τρέχουν με σπαθιά, αποκεφαλίζοντας άλλους, αίμα να ρέει στους δρόμους. Όλα αυτά λόγω άγνοιας. Αυτό που συνάντησα ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό. Έναν κόσμο διακριτικό που στηριζόταν στην πίεση, στην πειθαρχία, την καθαρότητα και τον έλεγχο. 

 

Πολύ περισσότερο απ’ότι στην πραγματική βία», παραδέχεται, μεταξύ άλλων, ο Άντον Κουστέρ (Anton Kuster), Βέλγος δημοσιογράφος, που πέρασε δύο χρόνια στα άδυτα ενός συνδικάτου της οργάνωσης, καταγράφοντας τη ζωή, τους κώδικες, τις σχέσεις των μελών της.
















Γιακούζα: Η Ιαπωνική μαφία με τα εντυπωσιακά τατουάζ


Η κουλτούρα και οι τελετουργίες των Ασιατικών χωρών ανέκαθεν προκαλούσαν θαυμασμό και δέος στον Ευρωπαϊκό κόσμο. 

Ένα από τα στοιχεία που έχει απασχολήσει πολύ την παγκόσμια εγκληματολογία, είναι το οργανωμένο έγκλημα στην Ιαπωνία, η Γιάκουζα, που ξεχωρίζει όχι μόνο για την οργάνωση και την ισχύ του αλλά και για τις περίεργες τελετουργικές πρακτικές, όπως το κόψιμο των δαχτύλων και τα εντυπωσιακά τατουάζ


Στις φωτογραφίες που ακολουθούν μπορείτε να δείτε (εκ του ασφαλούς) μερικά από τα πιο εντυπωσιακά τατουάζ μελών της Γιάκουζα

 


 
























 

 

 

 

 

 

 


 https://www.newsbomb.gr

https://www.athensvoice.gr 

 https://perpetual.gr

 

theologos vasiliadis

 

Γενοκτονία ειναι η συστηματική, με βίαια ως επί το πλείστον μέσα, επιδιωκόμενη εξόντωση ολόκληρης φυλής ή τμήματος αυτής σε ορισμένο τόπο.

Η γενοκτονία μπορεί να επιδιωχθεί είτε με σειρά

ομαδικών φόνων, όλων ή σχεδόν όλων των μελών μιας

φυλής, είτε με συστηματική εξασθένιση αυτής (με

διάφορα μέσα) μέχρι τη βαθμιαία εξάλειψή της φυλής.

«Πανδημία»: Η προειδοποίηση της Νέας Τάξης Πραγμάτων για τον Αφανισμό της Ανθρωπότητας;

«Πανδημία»: Η προειδοποίηση της Νέας Τάξης Πραγμάτων για τον Αφανισμό της Ανθρωπότητας;   Ανατριχιαστικό..     Ιστοσελίδα με την υποστήριξη...