Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Τα πιο διάσημα κλεμμένα ελληνικά αρχαία: Σε ποια μουσεία του κόσμου βρίσκονται

Τα πιο διάσημα κλεμμένα ελληνικά αρχαία: Σε ποια μουσεία του κόσμου βρίσκονται


Πάνω από 8.500 ελληνικές αρχαιότητες ανυπολόγιστης αξίας βρίσκονται σήμερα στο εξωτερικό. Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας είναι πόλος έλξης για τους περισσότερους επισκέπτες των μεγάλων μουσείων του πλανήτη.
Ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας λεηλατήθηκε κυριολεκτικά από διάφορους κατακτητές και περιηγητές ανά τους αιώνες, και έτσι σήμερα πολλά ελληνικά έργα τέχνης βρίσκονται διάσπαρτα σε μουσεία του κόσμου, και όχι στον τόπο που “γεννήθηκαν”.
Η επικράτηση του Χριστιανισμού και η αποκαθήλωση της “ειδωλολατρίας”, η πτώση του Βυζαντίου και η μετέπειτα τουρκοκρατία, αλλά κυρίως η έλλειψη εθνικής συνείδησης και εθνικής ιδέας μέχρι την πρώτη ανεξαρτησία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, συντέλεσαν στο να μην υπάρχει νομικό πλαίσιο για αυτές τις αρχαιότητες.
Οι πρώτες αντιδράσεις για τα ελληνικά “κλεμμένα” προέκυψαν μετά τις λεηλασίες του Έλγιν. Όπως παρατήρησε ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και ιστορικός Γιώργος Τόλιας κατά την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ “Το κάλεσμα των μαρμάρων“, σε παραγωγή COSMOTE TV: “Οι έντονες αντιδράσεις γύρω από το θέμα αυτό προέκυψαν λόγω της βαναυσότητας της κίνησης του Έλγιν. Μέχρι εκείνη την εποχή δεν είχαμε ξανά διάλυση ή καταστροφή μνημείων. Είναι τελείως διαφορετικό το να συλλέγει κανείς διάσπαρτες αρχαιότητες και να τις συγκεντρώνει για να τις μελετήσει και τελείως διαφορετικό να καταστρέφει μνημεία προκειμένου να αφαιρέσει από αυτά τον γλυπτό διάκοσμο ή ό,τι θεωρεί θησαυρό. Να λεηλατήσει δηλαδή μνημεία που όλοι τα ήξεραν και κανείς δεν τα πείραζε με σκοπό την προσωπική προβολή ή το κέρδος”.



Όπως αναφέρει στη σειρά ο William St Clair, ιστορικός στο Ινστιτούτο Αγγλικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου:
Αν περπατήσετε σήμερα στο Λονδίνο, θα βρείτε μικρούς Παρθενώνες, μικρά Ερέχθεια και μικρά Προπύλαια. Όχι μόνο στο Λονδίνο, αλλά και στο Εδιμβούργο, στο Μπαθ και αλλού. Υπάρχει μια αισθητική και η αισθητική δεν αφορά την ομορφιά, αλλά την τελειότητα. Όταν έρχεσαι σε επαφή με το τέλειο, όπως έλεγαν οι Αρχαίοι, “εγκρίνεσαι” ως άνθρωπος, αποκτάς παιδεία. Αλλά όταν αυτή η μεταφορά γίνεται σε μία σύγχρονη χώρα, η παιδεία χάνεται και καταλήγει να γίνει διακοσμητικό στοιχείο”.
Αυτή η αρμονία, η αισθητική αρτιότητα που αποπνέουν τα αρχαία ελληνικά μνημεία, σε συνδυασμό με την αξιακή φόρτιση που φέρουν, είναι και οι λόγοι για τους οποίους συγκεντρώνουν τόσα πολλά βλέμματα πάνω τους. Η διαχρονικότητά τους τα κάνει κεντρικά εκθέματα στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου. Στο Λούβρο, η Νίκη της Σαμοθράκης και η Αφροδίτη της Μήλου, στέκουν στις πιο περίοπτες θέσεις και αποτελούν “αγαπημένο” πόλο έλξης των επισκεπτών.
Κι όπως παρατήρησε ο κ. Τόλιας, είναι τόσο δύσκολο να αποφασίσουν οι Βρετανοί να επιστρέψουν τα Ελγίνεια, καθώς χωρίς αυτά το μουσείο του Λονδίνου θα χάσει το μεγαλύτερο μέρος της αίγλης τους.
Αυτή η αρχαιοελληνική αίγλη όμως οικουμενικοποιήθηκε στο πέρασμα των αιώνων. Όπως παρατήρησε ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Κλεάνθης Δανόπουλος:
Η σειρά παρουσιάζει τα καθοριστικά σημεία της σχέσης του Δυτικού Πολιτισμού με τα έργα της Ελληνικής αρχαιότητας, τους τελευταίους πέντε αιώνες. Η σχέση αυτή, η οποία συνεχίζεται αδιάρρηκτα από την Αναγέννηση ως σήμερα, οριοθετεί σε μεγάλο βαθμό την πορεία εξέλιξης του Δυτικού Πολιτισμού, ενώ διαδραμάτισε έναν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία και τη διαμόρφωση του Ελληνικού κράτους. Τα αντικείμενα που έχουν μεταφερθεί στα περισσότερα μουσεία της Ευρώπης είναι ένα δείγμα αυτής της σχέσης”.
Στο διάστημα αυτό, ο Δυτικός πολιτισμός αυτοπροσδιορίστηκε ως συνεχιστής του πνεύματος και της αισθητικής της Ελληνικής Αρχαιότητας, γεγονός που δημιουργεί μία ιδιαίτερη περίπτωση στην παγκόσμια Ιστορία. Χειρόγραφα, νομίσματα και μεγάλος αριθμός έργων τέχνης, μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα στην Δυτική Ευρώπη, επηρεάζοντας καθοριστικά την τέχνη και τις πνευματικές αναζητήσεις της Ευρώπης. Οι μεγάλες πρωτεύουσες του Δυτικού κόσμου, στολίστηκαν με κτήρια αναφοράς στον Κλασσικό πολιτισμό, ενώ οι τέχνες αναπτύχθηκαν έχοντας σαν βάση τα πρότυπα και τις αναζητήσεις της Ελληνικής Αρχαιότητας. Επομένως, το ενδιαφέρον στη σειρά δεν είναι μόνο η λεηλασία, αλλά το γεγονός ότι μετά την Αναγέννηση η Δυτική Ευρώπη αφομοίωσε πολλά στοιχεία από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό”.
Η αφομοίωση αυτή αντανακλάται από τον τρόπο που τα αρχαία ελληνικά ευρήματα εντάσσονται και αναδεικνύονται μέσα από τη μουσειακή παρουσίασή τους στην Ευρώπη και όχι μόνο. Ωστόσο, οι διεκδικήσεις των Ελγίνειων, φέρουν μέσα τους το δίκαιο αίτημα αποκατάστασης ενός βάναυσου ακρωτηριασμού ενός ενεργού – από την εποχή εκείνη – μνημείου. Λοιπές αρχαιότητες ανακτήθηκαν ανά διαστήματα από περιοχές που δεν εντάσσονται στον σημερινό “ελλαδικό χώρο” αλλά είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας.
Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποσπάστηκαν από το 1799 μέχρι το 1803, και μεταφέρθηκαν στην Βρετανία το 1806, λίγα χρόνια πριν την ελληνική επανάσταση και τη σύσταση του ελληνικού κράτους, το οποίο οικοδομήθηκε γύρω από τον συσχετισμό με την αρχαία κληρονομιά. Επίσης, στον Έλγιν χρεώνεται η καταστροφή ενός μνημείου παγκόσμιας σημασίας, το οποίο χωρίς τα μάρμαρα που αφαιρέθηκαν, στέκει λειψό μέσα στο μεγαλείο του.
Από το 1983, με πρωτοβουλία της τότε Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες να φέρει τα γλυπτά πίσω στην Αθήνα, ενώ η UNESCO στέκεται αρωγός στις διεκδικήσεις με βάση την αρχή της διατήρησης της ακεραιότητας των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας.
Το 2009, το Βρετανικό Μουσείο δήλωνε πως, με την ευκαιρία των εγκαινίων του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, θα ήταν διατεθειμένο να δανείσει τα Γλυπτά, αρκεί η ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει το δικαίωμα ιδιοκτησίας τους στο Μουσείο. Η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση.

Μάρμαρα του Παρθενώνα

Η εν λόγω συλλογή γλυπτών περιλαμβάνει μερικά από τα γλυπτά των αετωμάτων, των μετοπών, που απεικονίζουν μάχες μεταξύ των Λαπίθων και των Κενταύρων, αλλά και της ζωφόρου του Παρθενώνα που κοσμούσε το ανώτερο τμήμα των τοίχων του σηκού του ναού σε όλο τους το μήκος.
Ως εκ τούτου, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 1/2 από ό,τι απομένει από τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα που διασώθηκε: 75 μέτρα από τα αρχικά 160 μέτρα, 15 από τις 92 μετόπες, 17 τμηματικές μορφές από τα αετώματα, όπως επίσης και άλλα τμήματα της αρχιτεκτονικής. Τα αποκτήματα του Έλγιν περιλαμβάνουν ακόμη αντικείμενα από άλλα κτήρια της Αθηναϊκής Ακρόπολης: το Ερέχθειο, που μεταβλήθηκε σε ερείπιο κατά τον ελληνικό αγώνα της Ανεξαρτησίας (1821-33), τα Προπύλαια και τον Ναό της Αθηνάς Νίκης. Ο λόρδος Έλγιν πήρε περίπου τα μισά από τα γλυπτά του Παρθενώνα και από τα υπόλοιπα δημιουργήθηκαν εκμαγεία σε γύψο. Έκτοτε τα Μάρμαρα αναφέρονται συχνά ως Ελγίνεια.


Τα κλεμμένα μάρμαρα του Παρθενώνα 
 
Ένα από τα μάρμαρα του Παρθενώνα που επεστράφησαν, είναι το Τμήμα του Παλέρμο. Πρόκειται για ένα μαρμάρινο γλυπτό 2.500 ετών του ποδιού και του φορέματος της θεάς Aρτέμιδος.
Το συγκεκριμένο τμήμα αφαιρέθηκε από τον Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα και παραδόθηκε στον Βρετανό Πρόξενο της Σικελίας το 1816.
Κατά τους δύο τελευταίους αιώνες, το τμήμα αυτό κρατούνταν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλίνας στο Παλέρμο.

Η 13ετής προσπάθεια της Ελλάδας για την επιστροφή του τμήματος ολοκληρώθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου του 2008, όταν ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο μετέφερε το μάρμαρο αυτό στην Αθήνα.
Θεωρήθηκε πως αυτή η κίνηση θα ενδυνάμωνε την θέση της Ελλάδας στην προσπάθεια της να φέρει πίσω τα υπόλοιπα μάρμαρα από το Βρετανικό Μουσείο.


Τα κλεμμένα μάρμαρα του Παρθενώνα 

Αφροδίτη της Μήλου

Η Αφροδίτη της Μήλου είναι πολύ γνωστό μαρμάρινο άγαλμα, του τέλους ελληνιστικής – αρχών ρωμαϊκής εποχής (περί το 150 – 50 π.Χ.), το οποίο βρέθηκε, την άνοιξη του 1820, σε αγροτική περιοχή της Μήλου. Το άγαλμα εντοπίστηκε σε πάνω από 6 χωριστά κομμάτια και κατέληξε ένα χρόνο αργότερα στο Μουσείο του Λούβρου, όπου και εκτίθεται μέχρι σήμερα.
Στο μουσείο της Μήλου υπάρχει πιστό αντίγραφό του, το οποίο απέστειλε το Λούβρο ως δωρεά.

Αφροδίτη της Μήλου

Θεωρείται ένα έργο-ορόσημο της ελληνιστικής τέχνης, το οποίο συνδυάζει αρμονικά τη γυναικεία ομορφιά και θηλυκότητα. Θεωρείτο έργο του Πραξιτέλη, σήμερα όμως είναι σαφές ότι ο δημιουργός είναι άλλος. Είναι ένα από τα σημαντικότερα αποκτήματα του Λούβρου.
Βρέθηκε ακρωτηριασμένη και εικάζεται πως η θεά στο αριστερό της χέρι κρατούσε μήλο ή καθρέφτη ή ότι με τα δύο χέρια της κρατούσε την ασπίδα του Άρη. Για τα χέρια της υπάρχει ο μύθος ότι έσπασαν πάνω σε καβγά Γάλλων αρχαιολόγων και Ελλήνων κατά τη μεταφορά του αγάλματος.

Η περιπέτεια απόσπασης του αγάλματος:

Σύμφωνα με το sansimera.gr, το άγαλμα είχε περιπετειώδη διαδρομή μέχρι να φτάσει στο Μουσείο του Λούβρου. Ανακαλύφθηκε όταν η σκαπάνη του χωρικού Γεωργίου Κεντρωτά, που καλλιεργούσε το χωράφι του προσέκρουσε σε ένα λίθινο υπόγειο θόλο, κάτω από τον οποίο ήταν τοποθετημένο το άγαλμα.

Ο Κεντρωτάς, όταν συνήλθε από την έκπληξη, παρέλαβε το πολύτιμο εύρημα και το έκρυψε με πάσα μυστικότητα στην οικία του.
Όμως το μυστικό γρήγορα έγινε γνωστό και έφτασε στα αυτιά τόσο του προξενικού πράκτορα της Γαλλίας στην Κωνσταντινούπολη όσο και των προκρίτων της Αθήνας. Ο πρώτος ενημέρωσε τον ελληνομαθή και αρχαιόφιλο σημαιοφόρο Ντ’ Ουρβίλ, μέλος του πληρώματος γαλλικού πολεμικού πλοίου που ναυλοχούσε στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Ντ’ Ουρβίλ έσπευσε στην Μήλο και επισκέφθηκε την οικία του Κεντρωτά. Τόσος ήταν ο θαυμασμός του για το άγαλμα, ώστε επέστρεψε αμέσως στην Κωνσταντινούπολη και ενημέρωσε τον Γάλλο πρεσβευτή για την αξία του. Αυτός διέταξε το πολεμικό πλοίο να κατευθυνθεί στην Μήλο και να το παραλάβει πάση θυσία.
Εν τω μεταξύ, οι πρόκριτοι της Αθήνας έστειλαν με τουρκικό πλοίο τον ιερέα Βέργη στο νησί με εντολή να μεταφέρει το πολύτιμο εύρημα στην Αθήνα. Ο Βέργης έφθασε στην Μήλο και έπεισε τους ντόπιους και τις τουρκικές αρχές να του παραδώσουν το άγαλμα. Το συσκεύασε σε ξύλινο κιβώτιο και ήταν έτοιμος να το φορτώσει το πλοίο, όταν για κακή του τύχη έφθασαν οι Γάλλοι.
Με την απειλή των όπλων, οι Γάλλοι ναύτες απέσπασαν το πολύτιμο φορτίο από τα χέρια Ελλήνων και Τούρκων και το μετέφεραν στο πολεμικό πλοίο, το οποίο κατευθύνθηκε αμέσως στην Γαλλία.
Πρόκειται για μαρμάρινο γλυπτό αγνώστου καλλιτέχνη της ελληνιστικής εποχής που βρέθηκε στο ιερό των Μεγάλων Θεών στην Σαμοθράκη και παριστάνει φτερωτή τη Θεά Νίκη.

Νίκη Σαμοθράκης

Το γλυπτό εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου από το 1884. Είναι μία από τις τρεις φτερωτές Νίκες που βρέθηκαν στον Ναό της Σαμοθράκης. Οι άλλες δύο εκτίθενται -η μεν πρώτη, που αποτελεί ρωμαϊκό αντίγραφο και το βρήκαν Αυστριακοί αρχαιολόγοι- στο Μουσείο Kunsthistorisches Museum της Βιέννης και η δεύτερη, που βρέθηκε από την αμερικανική αποστολή του Karl Lehmann και της Phyllis Williams-Lehmann το 1949, στο αρχαιολογικό Μουσείο της Σαμοθράκης.

Η θεά φιλοτεχνήθηκε χωριστά από λευκό παριανό μάρμαρο και ίσως κρατούσε στεφάνι για το νικητή ή είχε υψωμένο το χέρι της στο στόμα για να διαλαλήσει τη νίκη χωρίς να κρατά τίποτα ή χαιρετούσε.
Το άγαλμα στο ελληνιστικό σύμπλεγμα ήταν στερεωμένο στην επίσης μαρμάρινη πλώρη ενός πλοίου και έδινε την αίσθηση ότι μόλις είχε “προσγειωθεί” σε αυτό και πατούσε φευγαλέα. Το πλοίο ήταν από μάρμαρο Ρόδου (το γκριζωπό μάρμαρο της Λίνδου και συγκεκριμένα της Λάρδου). Οι ειδικοί εικάζουν ότι το έργο ήταν σχεδιασμένο για να το βλέπει ο κόσμος από τα αριστερά, κατά τα ¾ του προφίλ, επειδή η μία πλευρά του είναι πιο καλοδουλεμένη –και στα ελληνιστικά χρόνια αυτό συνηθιζόταν για την πλευρά την οποία θα έβλεπε το κοινό.


Νίκη Σαμοθράκης

Μία εκδοχή των αρχαιολόγων για το αφιέρωμα ήταν πως το είχε κάνει ο Δημήτριος ο Πολιορκητής (337-283 π.Χ.) όταν νίκησε τον στόλο του Πτολεμαίου στα ανοιχτά της Κύπρου γύρω στο 290 π.Χ. Σήμερα όμως πολλοί πιστεύουν ότι το αφιέρωσαν οι Ρόδιοι όταν το 191 π.Χ., συμμαχώντας με την Πέργαμο, νίκησαν τον Αντίοχο Γ΄ της Συρίας σε ναυμαχία στα ανοιχτά της Σίδης.
Τα κομμάτια του γλυπτού βρέθηκαν τμηματικά και στην αρχή η Νίκη εκτίθετο στο Λούβρο δίχως τον κορμό και τα φτερά της αλλά και δίχως την πλώρη, τα κομμάτια της οποίας οι Γάλλοι ειδικοί στην αρχή είχαν εκλάβει ότι ανήκαν σε τύμβο και τα είχαν αφήσει στη Σαμοθράκη.
Συγκεκριμένα, η ανεύρεση άρχισε το 1863 από μια αρχαιολογική αποστολή στην οποία επικεφαλής ήταν ο Κάρολος Σαμπουαζό (1830-1909) (Charles Champoiseau) υποπρόξενος της Γαλλίας στην Αδριανούπολη.
Από ελληνικής πλευράς έχουν γίνει διάφορες κινήσεις και προσπάθειες για την επάνοδο της Νίκης της Σαμοθράκης στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν στάθηκε δυνατό.


Αφροδίτη της Ταυρίδας

Βρίσκεται στο μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης. Το άγαλμα αυτό κατασκευάστηκε τον 3ο ή 2ο π.Χ. αιώνα και είναι αντίγραφο του περίφημου έργου του Πραξιτέλη, της Κνιδίας Αφροδίτης (4ος π.Χ). Κατά τους Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους, αντιγράφηκε περισσότερο από κάθε άλλο γλυπτό. Άποκτήθηκε το 1719 από την αγορά της Ρώμης έναντι 200 ασημένιων νομισμάτων από τον Ποτέμκιν για λογαριασμό του Μεγάλου Πέτρου.



Το εν λόγω μουσείο συγκεντρώνει 30.000 ελληνικές αρχαιότητες, από τις 100.000 αρχαιότητες που συγκεντρώνει συνολικά στα εκθέματά του.

Ο Δισκοβόλος του Μύρωνα

Ο Δισκοβόλος, χάλκινο έργο του γλύπτη Μύρωνα, χρονολογείται γύρω στο 450 π.Χ. και είναι από τα πρώτα έργα στην ιστορία της τέχνης που απεικονίζει τον αθλητή σε στιγμιαία στάση (στιγμιότυπο, ενσταντανέ).
Εδώ δε μιλάμε για κάποιο “κλεμμένο” αρχαιοελληνικό έργο, αλλά για ένα εμβληματικό έργο που χάθηκε για πάντα.
Παρόλο που το πρωτότυπο έργο δεν διασώζεται, τα μαρμάρινα ρωμαϊκά αντίγραφα που σώθηκαν ως τις μέρες μας – με πιο πιστό αυτό του λεγόμενου “Δισκοβόλου Lancelloti” – σε συνδυασμό με την περιγραφή του Λουκιανού, οδήγησαν τους μελετητές στην ταύτιση των αντιγράφων με το χάλκινο πρωτότυπο των κλασικών χρόνων.




Αντίγραφο του Δισκοβόλου του Μύρωνα βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο του Βατικανού και του δισκοφόρου του Ναυκύδη βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.
Ο αθλητής παριστάνεται τη στιγμή που συγκεντρώνει όλες του τις δυνάμεις στην εκτέλεση της βολής. Γέρνει έντονα προς τα εμπρός, στρέφοντας τον κορμό και το κεφάλι προς τα δεξιά, ενώ ταυτόχρονα λυγίζει τα γόνατα. Το δεξιό του πέλμα πατά σταθερά στο έδαφος, ενώ το αριστερό μόλις που στηρίζεται, με τα πέλματα προς τα έξω. Το δεξί του χέρι, που φέρει το δίσκο, είναι απλωμένο προς τα πίσω, ενώ προκειμένου να ισοζυγίσει το κορμί του ο αθλητής φέρνει το αριστερό προς το γόνατο.
Η συνολική στάση του κορμιού του μαρτυρά την ένταση τις στιγμής, που αποτυπώνεται στις φουσκωμένες φλέβες του και τους κραταιούς μυς. Αντίθετα, το πρόσωπό του παραμένει γαλήνιο τονίζοντας την αυτοσυγκέντρωση του δισκοβόλου για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής ρίψης.
Εντυπωσιακή είναι και η δομή του αγάλματος: το επάνω μέρος στρέφει προς τα αριστερά μαζί με το κεφάλι και το κάτω προς τα δεξιά, σε μια κεντρομόλο- κεντρόφυγη κίνηση.
Ο Δισκοβόλος του Μύρωνα είναι αποτέλεσμα προσεκτικής μελέτης του ανθρωπίνου σώματος και αγγίζει τον ρεαλισμό. Ωστόσο, αν εξαιρέσουμε την ελεύθερη κίνησή του, το έργο διατηρεί ακόμη κάποια αρχαϊκά κατάλοιπα, όπως το γεγονός ότι δεν είναι περίοπτο, αλλά δισδιάστατο, με κύρια όψη την μπροστινή. Ο κορμός του δέντρου, όπου στηρίζεται ο αθλητής, απουσίαζε από το πρωτότυπο, και αποτελεί προσθήκη των αντιγραφέων για στατικούς λόγους.

Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης (ΜΕΤ)

Ο τομέας του μουσείου με τα ελληνορωμαϊκά εκθέματα εγκαινιάστηκε το 1909 και περιλαμβάνει περισσότερα από 35.000 έργα τέχνης.
Εκτίθενται έργα από την συλλογή κυκλαδικής τέχνης, όπως ο “Αρπιστής”, το “Αριστούργημα του Μπάστη”, το “Σύμπλεγμα Πολεμιστή και Κενταύρου” και πολλά άλλα.


Metropolitan Museum of Art’s new Greek and Roman galleries, New York

Η συλλογή των εκθεμάτων της αρχαίας ελληνικής τέχνης περιλαμβάνει τα σημαντικότερα δείγματα της Κυκλαδικής, Μινωικής, Μυκηναϊκής , Γεωμετρικής, Αρχαϊκής και Κλασικής περιόδου και είναι από τις πλουσιότερες του κόσμου.


Πληγωμένη Αμαζόνα

Η ανάγλυφη “Πληγωμένη Αμαζόνα”, που χρονολογείται περί τον 4ο π.Χ. αιώνα και βρέθηκε στις ανασκαφές της Εφέσου, βρίσκεται στο αυστριακό μουσείο στο κέντρο της Βιέννης.


Μουσείο Περγάμου στο Βερολίνο

Ο Βωμός της Περγάμου είναι βωμός αφιερωμένος στον Δία και την Αθηνά που οικοδομήθηκε στην ελληνιστική εποχή στην ακρόπολη της Περγάμου στη Μικρά Ασία. Ανακαλύφθηκε από Γερμανούς αρχαιολόγους σε εκσκαφές στη Μικρά Ασία γύρω στα 1880 και μεταφέρθηκε στο Βερολίνο για να ξαναχτιστεί στην αρχική του μορφή.
Αποτελούσε τμήμα ενός μεγαλύτερου αρχιτεκτονικού συγκροτήματος, μοντέλο του οποίου εκτίθεται επίσης στο μουσείο.
Ακριβώς απέναντι από τον Βωμό της Περγάμου υπάρχουν κομμάτια από τη ζωοφόρο με θέμα την Τιτανομαχία.




Pergamonmuseum





www.firstnews.com.gr

Πως οι γερμανοί έγιναν...φίλοι μας

Πως οι γερμανοί έγιναν...φίλοι μας

Έχετε αναρωτηθεί πόσος χρόνος χρειάζεται για να ξεχαστεί ή να αποσιωπηθεί ένα κομμάτι της ιστορίας;
Να σας πω:
Πάνω κάτω εννέα χρόνια.
Τόσα χρόνια απαιτήθηκαν για να ξεχαστεί η συμβολή  της Γερμανίας στη μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική κρίση που γνώρισε  ο ευρωπαϊκός Νότος και φυσικά η Ελλάδα.
Τόσα χρόνια χρειαστηκαν για  να ξεφορτωθεί  η φράου Μέρκελ την καθόλου κολακευτική εικόνα του δυνάστη και να ενδυθεί το μανδύα της συντηρητικής μεν αλλά στιβαρής και  ενίοτε ευαίσθητης ηγερίας της γηραιάς Ηπείρου.
Τόσα χρόνια μεσολάβησαν για να αντικατασταθεί ο προσδιορισμός «δανειστής» από το επίθετο «εταίρος» και να εμφανιστεί η εξοντωτική γερμανικής εμπνεύσεως λιτότητα ως πρόβλημα, που αφορά στην άφρονα δημοσιονομική διαχείριση και όχι στην επιβολή ενός κατασκευασμένου νομίσματος που εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του Βερολίνου.
Τόσα χρόνια πέρασαν  για να φορτωθεί στις πλάτες όλες  τις ευθύνες της κρίσης ο Έλληνας, ο Ισπανός και ο Ιρλανδός και να απαλλαχθεί η επεκτατική αντίληψη που έχει για την Ευρώπη η Γερμανία.
Αν αποπειραθείτε να πάτε πίσω το χρόνο και να αναζητήσετε την αρθρογραφία που κυριαρχούσε στα πιο σοβαρά έντυπα του κόσμου, θα διαπιστώσετε ότι το θέμα που δέσποζε  ήταν ο ρόλος της Γερμανίας στην επιβολή μίας άνευ προηγουμένου λιτότητας, στην Ελλάδα και στον Ευρωπαϊκό Νότο γενικότερα.


Ουσιαστικά συγκρούονταν δύο απόψεις:
Η μία που υποστήριζε ότι η ευθύνη της ευρωπαϊκής κρίσης βαραίνει την Γερμανία της κυρίας Μέρκελ.
Η άλλη, εκείνων  που θεωρούσαν την πολιτική της Μέρκελ ως απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η οικονομική και η πολιτική ενοποίηση του ευρωπαϊκού συνασπισμού.
Νομπελίστες, ακαδημαϊκοί, έγκριτοι πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές, καθημερινά διασταύρωναν τα ξίφη τους για το αν η Γερμανία της κυρίας Μέρκελ είναι ο νεκροθάφτης ή ο σωτήρας της ΕΕ και του ευρώ.
Η αντιπαράθεση για το ρόλο και τα κίνητρα της Γερμανίδας Καγκελαρίου που  κυριάρχησε όχι μόνο στον Τύπο αλλά και στα Κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών -και όχι μόνο- κορυφώθηκε τη διετία 2012 -2013 και στη συνέχεια άρχισε αδιόρατα στην αρχή και κραυγαλέα στη συνέχεια να αποκλιμακώνεται.
Ακόμα και το 2015 , όταν ολόκληρη η Ευρώπη μιλούσε για ένα ενδεχόμενο Grexit , οι προβολείς είχαν αρχίσει να απομακρύνονται από την Γερμανία και τις ευθύνες της και είχαν επικεντρωθεί στην Ελλάδα και στις αδυναμίες , στις ανεπάρκειες και στις ολιγωρίες της.
Και φθάνουμε στο σήμερα.
Ο δημόσιος λόγος  για το ρόλο και τα κίνητρα της Γερμανίας έχει  αποδυναμωθεί .
Ελάχιστοι αναφέρονται στο γερμανικό επεκτατισμό.
Ουδείς μιλά για τα ελλειμματικά ισοζύγια των χωρών του Νότου, που επιτρέπουν στην Γερμανία να εμφανίζεται ως υπέρμαχος της δημοσιονομικής ευταξίας.

Πολλοί λίγοι  αναφέρονται στα κέρδη δισεκατομμυρίων που έχει αποκομίσει η Γερμανία, εξαιτίας της κρίσης χρέους από την Ελλάδα και τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
Οι κοινοβουλευτικές αναφορές για την επιδρομή των γερμανών κεφαλαιούχων στη ρημαγμένη από τη γερμανικής έμπνευσης λιτότητα χώρα είτε  είναι ανύπαρκτες είτε μεταλλαγμένες.
Τυπικό παράδειγμα όσα είπε ο κ.Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung,  με τα οποία ούτε λίγο ούτε πολύ τους εμφάνισε ως... σωτήρες :
Θέλω να παρουσιάσω  "τη θέση της Ελλάδας σε Γερμανούς επιχειρηματίες και να τους παρακινήσω να δουν τη χώρα μας υπό μια νέα οπτική…" είπε χαρακτηριστικά.
Αν προσπαθήσει κάποιος  να αντιληφθεί την πραγματικότητα από αυτά που γράφουν, λένε και δείχνουν τα ΜΜΕ,  αισθάνεται ότι είτε με την εκκωφαντική σιωπή και την εμφαντική απουσία είτε με τη  συστηματική  παραποίηση, η Γερμανία πλασάρεται πλέον ως :"φίλη", "προστάτιδα" και "άσπιλη, αμόλυντη και σοφή" εταίρος .
Ακόμη και το Brexit και η πολιτική κρίση στην Ιταλία, εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της δράσης αφρόνων,ακραίων και αντιευρωπαϊστών πολιτικών, ενώ για τη γερμανική αδιαλλαξία τσιμουδιά.
Και το κερασάκι στην τούρτα ήλθε με την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Καγκελαρία.
Αν κάποιος - γνωρίζοντας το τι έχει μεσολαβήσει -προσπαθήσει να αντιληφθεί την πραγματικότητα από τις δηλώσεις του, τότε θα έβγαζε το συμπέρασμα ότι  η ιστορία εννέα χρόνων διαγράφηκε μονοκοντυλιά.

Ούτε μία λέξη δεν ακούστηκε για :
τις απειλές, τους εκβιασμούς, τα δολοφονικά διλήμματα, τις ύβρεις , τις ειρωνείες, την απαξίωση, τα υβριστικά πρωτοσέλιδα, τις δολερές διαρροές, τα εφιαλτικά αδιέξοδα που σημάδεψαν την πορεία του τόπου τα προηγούμενα χρόνια και θα τη σημαδέψουν για τον επόμενο μισό αιώνα.
Για να είμαστε δίκαιοι, η σταδιακή απαλειφή των κεφαλαίων της πολύ πρόσφατης ιστορίας δεν ξεκίνησε επί εποχής Μητσοτάκη αλλά λίγα χρόνια νωρίτερα, όταν οι ελληνικές ηγεσίες ξεκίνησαν να απαλύνουν τις αναφορές για το "γερμανικό σχέδιο" μέχρι να τις απαλείψουν για χάρη της ...προόδου.
Είναι σαν να είπαν :
περασμένα ξεχασμένα.
Αλλά μπορούν να ξεχάσουν τη «γερμανική έφοδο», οι «λαβωμένοι» που εξακολουθούν να αντικρίζουν τις ανοικτές τους πληγές;


Το ολοκαύτωμα της Δρέσδης

Το ολοκαύτωμα της Δρέσδης




Υπήρξε ενα έγκλημα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και δεν μιλάει κάνεις γιαυτό...
Καθώς ο Β” Παγκόσμιος Πόλεμος όδευε προς το τέλος, οι Συμμαχικές Δυνάμεις(?) βομβάρδισαν ανηλεώς και ισοπέδωσαν τη Μεσαιωνική πόλη της Δρέσδης.
Η αεροπορική επίθεση ήταν τόσο σφοδρή, που οι νεκροί ξεπέρασαν τα θύματα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι .

Από τις 13 ως τις 15 Φεβρουαρίου, έπεσαν στην πόλη περίπου 4.000 τόνοι εκρηκτικών.
722 βαριά βομβαρδιστικά της RAF και 527 αμερικανικά αεροσκάφη, βομβάρδιζαν μια πόλη που δεν μπορούσε να αμυνθεί.
Περίπου 135.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, η συντριπτική πλειονότητα ήταν άμαχοι....
Στην πόλη που δεν είχε στρατηγική αξία, είχαν βρει καταφύγιο χιλιάδες πρόσφυγες από τα ανατολικά.
Η αντιαεροπορική άμυνα ήταν ανύπαρκτη, ενώ πρώτα χτυπήθηκαν οι πυροσβεστικοί σταθμοί της πόλης.
Το 90% του ιστορικού κέντρου της πόλης παραδόθηκε στις φλόγες και σε ακτίνα 8 τετραγωνικών χλμ. η πόλη ερημώθηκε.
Η Δρέσδη καιγόταν επί επτά ημέρες, αφήνοντας στους δρόμους χιλιάδες απανθρακωμένα πτώματα.
Από την πύρινη λαίλαπα δε γλύτωσαν ούτε τα μπαρόκ και αναγεννησιακά μνημεία της Δρέσδης, όπως η όπερα Semperoper, το παλάτι Τσβίνγκερ και το σύμβολο της πόλης, ο καθεδρικός Ναός της Παναγίας, Frauenkirche.
Η Δρέσδη, γνωστή από τους πλούσιους καλλιτεχνικούς και αρχιτεκτονικούς θησαυρούς της, αποκαλούνταν και ως Φλωρεντία του Έλβα.
Όσα νοσοκομεία έμειναν όρθια, αδυνατούσαν να διαχειριστούν τον αριθμό των τραυματιών, ενώ αναγκαία κρίθηκε η καύση των πτωμάτων και οι μαζικές ταφές, για την αποφυγή του κινδύνου πανώλης.

Μόνο στην κεντρική πλατεία Άλτμαρκτ αποτεφρώθηκαν 6.865 νεκροί.
Οι κάτοικοι ανακάλυπταν πτώματα μέχρι το 1966, οπότε και ολοκληρώθηκε η ανοικοδόμηση της πόλης....
Εκδικητική μανία;
όχι!
διαταγες Εβραίων!
( τους “πληρωσαν” για τις “υπηρεσιες “ που τους προσφεραν για την Ν.Τ.Π.)

Ο βομβαρδισμός της Δρέσδης παραμένει ακόμη και σήμερα μια από τις πιο αμφιλεγόμενες στιγμές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι ζημιές που σημειώθηκαν στους ελάχιστους στρατιωτικούς στόχους, που βρίσκονταν στο βόρειο τμήμα της πόλης, ήταν μικρότερες από αυτές στην παλαιά πόλη. 
Η επιχειρησιακή σκοπιμότητα της επιδρομής αμφισβητήθηκε έντονα. 
Ο Κόκκινος Στρατός βρίσκονταν μόλις 60 χλμ έξω από το Βερολίνο, ενώ οι υπόλοιπες Συμμαχικές Δυνάμεις από τη Δύση, έσφιγγαν τον κλοιό γύρω από τον Χίτλερ.... 

Ραβίνος εξηγεί γιατί ο Χίτλερ μισούσε τους Εβραίους





Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του Ιουδαϊσμού και πρέπει να κυνηγηθεί με θανάσιμο μίσος.
Στόχος μας είναι, συνεπώς, μια ανελέητη εκστρατεία εναντίον όλων των Γερμανών, η πλήρης καταστροφή αυτού του έθνους (Εβραίος Kulischer Οκτώβριος 1937) 


"...Τα Εβραϊκά συμφέροντα μας απαιτούν μια πλήρη και οριστική

 καταστροφή της Γερμανίας, το σύνολο του γερμανικού λαού είναι 

μια απειλή για εμάς. " (Ιανουάριος 1934, σιωνιστής ηγέτης, 

Jabotinsky ) σε επιστολή του προς τον Paul Reynaud)"...

Ο Χίτλερ πράγματι δεν θέλει πόλεμο, αλλά θα  αναγκαστει να το 

πράξει.Αν δεν είναι αυτό το έτος ή το επόμενο, θα ειναι αργότερα. "
 (Ο Εβραίος Έμιλ Λούντβιχ 1934)


Από τις 4 έως τις 11 Φεβρουαρίου του 1945, οι τρεις μεγάλοι, συναποφάσισαν το μέλλον του κόσμου μετά τη σίγουρη πτώση της Ναζιστικής Γερμανίας. Μεταξύ όσων αποφασίστηκαν στη Γιάλτα, ήταν οι βομβαρδισμοί γερμανικών πόλεων όπου υπήρχαν πολεμικά εργοστάσια. Στη Δρέσδη όμως ισοπεδώθηκε η πόλη. Αργότερα στις 28 Μαρτίου και μετά το κύμα αμφισβήτησης που ξέσπασε στην Ευρώπη, ο Ουίστον Τσώρτσιλ, προσπάθησε να κρατήσει αποστάσεις και σε τηλεγράφημά του έγραψε:
«Μου φαίνεται ότι έφτασε η στιγμή όπου το θέμα των βομβαρδισμών των γερμανικών πόλεων, κατ” ουσίαν προς εκφοβισμό, παρ” ότι με πρόσχημα άλλες δικαιολογίες, πρέπει να αναθεωρηθεί. Διαφορετικά, θα παραλάβουμε μια εντελώς κατεστραμμένη γη. Η καταστροφή της Δρέσδης θέτει υπό σοβαρή αμφισβήτηση τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς. Είμαι της γνώμης ότι οι στρατιωτικοί στόχοι θα πρέπει στο εξής να είναι πιο αυστηρά μελετημένοι σε σχέση με τα δικά μας συμφέροντα» . Ουίστον Τσώρτσιλ....
Κατά τα αλλα ο κακός ο Χίτλερ! 
 πάντως είχε δίκαιο οι Εβραίοι χειραγωγούν την μάζα! 
απο τότε τα έλεγε! 
 
Γιατί όμως τέτοια μανία; εκτός απο ζήλια γιατι ήταν ανώτερη και όμορφη φυλή και να κλέψουν την τεχνολογία κτλ,υπάρχουν άλλοι λόγοι που πάνε πολύ πίσω!μάλιστα έχει σχέση με Έλληνες (αρχαίους)!

www.aetos-apokalypsis.com



Ο εθνικοσοσιαλισμός και η αρχαιότητα


Μετάφραση: Γιώργος Καράμπελας Εκδόσεις: Πόλις Σελ.: 716
Η ιστορική αναδρομή προκειμένου να τεκμηρι­ωθεί «επιστημονικά» η επικίνδυνη ανοησία της φυλετικής καθαρότητας και υπεροχής οδήγησε τους ναζί θεωρητικούς στην αρχαιότητα ως απαρ­χή των ριζών τους.
Ωστόσο, ο εθνικοσοσιαλισμός και οι πιστοί του περισσότερο δείχνουν να βολεύ­ονται από τη φαντασιακή εκδοχή των γεγονότων παρά από καθαυτά τα ιστορικά γεγονότα.
Κατά βάση, η ναζιστική προσέγγιση στην Ιστορία είναι η σύνθεση ενός βολικού μύθου.
Η σχέση τους με την αρχαιότητα ξεκινά από το σκεπτικό ότι οι Έλληνες κατάγονται από βόρειους λαούς, τους Δωριείς, οι οποίοι


όταν φτάνουν νοτιότερα στη Μεσόγειο αναγεννούν τον ευρισκόμενο σε παρακμή μυκη­ναϊκό πολιτισμό.
Με αυτήν τη λογική οι σχέσεις των ναζί με τους Σπαρτιάτες γίνονται περισσότερο από συγγενικές, μια και οι θεωρίες τους περί καθαρότητας της φυλής βρίσκουν την ιστορική τους απόδειξη.
Αντίθετα, η Αθήνα δεν ανταποκρί­νεται στη θεωρία της καθαρότητας και η επίσης «σημαντική» ιστορική απόδειξη είναι ότι στην πόλη άκμασε η μιαρή Δημοκρατία.
Η παρακμή του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού επήλθε από την μόλυνση του αίματος καθώς έπαυσε να αποτελεί υπέρτατη αρετή η καθαρότητα της φυλής.
Σημα­ντικά και άκρως ενδιαφέροντα κεφάλαια αυτού του τόμου είναι εκείνα που αναφέρονται στο σώμα και την εξύμνησή του.
Η μακρά αναδρομή καταλή­γει φυσικά στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου, το 1936, με το απίθανο συμπέρασμα τις συγγενικές σχέσεις Ελλήνων - Γερμανών.
Βασικός σκοπός της ναζιστικής θεώρησης της Ιστορίας ήταν η συγκρό­τηση και διατήρηση ενός μύθου έξω από την Ιστο­ρία, πράγμα που τους χαρίζει μαγικές ιδιότητες που σίγουρα δεν βολεύουν την ορθολογική τους ερμηνεία.
Εδώ η αποστολή του ιστορικού αποκτά τεράστια σημασία, μια και βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατάργηση του μύθου που περιβάλλει και συντηρεί μια απάνθρωπη ιδεολογία.




http://www.topontiki.gr

Οι Ναζί Χρησιμοποιούσαν τον Παρθενώνα σαν Ουρητήριο

Οι Ναζί Χρησιμοποιούσαν τον Παρθενώνα σαν Ουρητήριο


Συχνά αναπαράγεται η εικόνα του Ναζί που τρέφει μια βαθιά αγάπη για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Η Ιστορία δείχνει το ακριβώς αντίθετο.


Τον χειμώνα του 1941-42, περίπου 300.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον λιμό που προκάλεσε η Κατοχή των Γερμανών, των Ιταλών και των Βουλγάρων στην Ελλάδα.
Ήταν μία από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές τραγωδίες κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Εκτός από τον φόρο αίματος, ο πόλεμος είχε εξίσου σημαντικές συνέπειες και στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. 

 
Σε αντίθεση με τα όσα συχνά υποστηρίζονται για την αρχαιολατρία των Ναζί, 
άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, με τίτλο «Σφαγές και Μερικά Όμορφα Σουβενίρ», 

υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια της Κατοχής, «Γερμανοί στρατιώτες λεηλάτησαν μουσεία, πραγματοποίησαν παράνομες ανασκαφές και μετέφεραν, παράνομα, αρχαιολογικά ευρήματα στη Γερμανία. 
Οι επιπτώσεις της γερμανικής κατοχής στην ελληνική αρχαιολογική επιστήμη είναι ορατές μέχρι σήμερα».


Όταν οι Γερμανοί έβλεπαν τις ελληνικές αρχαιότητες σαν σουβενίρ

Μέχρι σήμερα, γίνεται μια προσπάθεια ωραιοποίησης της σχέσης του Γ΄ Ράιχ με την ελληνική αρχαιότητα.
Ως εκ τούτου, ο Hitler και ο Υπουργός Προπαγάνδας του, Joseph Goebbels, περιγράφονται ως λάτρεις του αρχαιοελληνικού ιδεώδους και πολιτισμού, ενώ συχνά επιχειρείται η αποποίηση των ευθυνών για καταστροφές αντικειμένων αρχαιολογικής σημασίας από τους κατακτητές.
Σε αυτήν την προσπάθεια συμμετείχαν, μάλιστα, κορυφαίοι ακαδημαϊκοί:
Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο αναγνωρισμένος Γερμανός αρχαιολόγος Ronald Habbe, που μετά το τέλος του πολέμου έγραφε ότι σχεδόν για όλες τις ζημιές και τις λεηλασίες στην Ελλάδα ευθύνονταν οι Βρετανοί και οι Ιταλοί.
Ο ίδιος υποστήριζε ότι η Βρετανία προσπαθούσε να επιρρίψει στους Γερμανούς ευθύνες για τις καταστροφές αρχαιοτήτων που έκαναν Βρετανοί στρατιώτες.
Η υποκειμενική εικόνα που είχαν υιοθετήσει Γερμανοί αρχαιολόγοι απέναντι στον τρόπο που το Γ΄ Ράιχ αντιμετώπισε αρχαιολογικά αντικείμενα στην Ελλάδα, φαίνεται από μία άλλη σημείωση του Ronald Habbe, ο οποίος υποστήριξε πως τα αρχαιολογικά ευρήματα που πήραν οι Ναζί από την Ελλάδα δεν ήταν παρά σουβενίρ:
«Δεν επρόκειτο για κλοπές,
αλλά για σουβενίρ, όπως λυχνάρια, μπουκαλάκια, θραύσματα από μάρμαρα ή μωσαϊκά, τα οποία ο κόσμος λαχταρά και εν καιρώ ειρήνης». 

 

Η παραπάνω αντίληψη που θέλει τους Ναζί να αγαπούν την αρχαία Ελλάδα φαίνεται πως αλλάζει, αφού, σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung,
σήμερα στη Γερμανία πραγματοποιούνται επιστημονικές έρευνες για τις «ζημιές, λεηλασίες και κλοπές» εκατοντάδων αρχαίων αντικειμένων που προκάλεσαν οι κατοχικές δυνάμεις.

Λεηλασίες και κλοπές αρχαιολογικών αντικειμένων από τους Ναζί

Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στην επικαιρότητα το ζήτημα της καταστροφής και λεηλασίας αρχαίων αντικειμένων από τους Ναζί.
Σχετική είναι η έκθεση με τίτλο «Ζημίαι των Αρχαιοτήτων εκ του Πολέμου και των Στρατών Κατοχής», που συντάχθηκε το 1946 από τη Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Ιστορικών Μνημείων του Υπουργείου Παιδείας και ήρθε στη δημοσιότητα το 2012.
Η εν λόγω έρευνα, που θεωρείται μία από τις πλέον αξιόπιστες και εμπεριστατωμένες, υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια της Κατοχής, σε 37 πόλεις και περιοχές της Ελλάδας, εκλάπησαν αρχαιότητες από τους Γερμανούς κατακτητές, ενώ την ίδια περίοδο, Γερμανοί αρχαιολόγοι πραγματοποίησαν παράνομες ανασκαφές σε 17 περιοχές της χώρας, απ’ όπου χιλιάδες ευρήματα στάλθηκαν στη Γερμανία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στον πρόλογο της μελέτης, παρά τις αναφορές σε εκατοντάδες καταστροφές και κλοπές, αναφέρεται ότι πρόκειται για ανολοκλήρωτο έργο, δείχνοντας ουσιαστικά ότι οι λεηλασίες ήταν σίγουρα πολύ περισσότερες από τις αναφερόμενες.

Πολλές από τις κλοπές έπαιρναν τη μορφή οργανωμένων διαρρήξεων.
Στη μελέτη αναφέρεται ότι τον Φεβρουάριο του 1942, Γερμανοί αξιωματικοί παραβίασαν τα παράθυρα της αποθήκης του Μουσείου Ελευσίνας και άρπαξαν αγγεία και εδώλια, ενώ τράπηκαν σε φυγή με μοτοσικλέτα, μόλις έγιναν αντιληπτοί από τους φύλακες.
Μετά από διαμαρτυρίες, η λεγόμενη Υπηρεσία Προστασίας Καλλιτεχνημάτων απάντησε πως το περιστατικό δεν μπορεί να θεωρηθεί κλοπή, επειδή «πρόκειται περί μορφωμένων ανθρώπων, οίτινες έχουν ενδιαφέρον διά την ελληνική αρχαιότητα ….
Οι αποκομίσαντες θα έχουν προφανώς την πρόθεσιν να αποκτήσουν ενδεχομένως διά του τρόπου τούτου εν ενθύμιον».


Όταν η Ακρόπολη έγινε ένα τεράστιο ουρητήριο

Ακόμη, η έρευνα περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι Γερμανοί αντιμετώπιζαν τις αρχαιότητες της Ακρόπολης, χώρος που υπέστη πολλούς βανδαλισμούς: «Διά τους στρατιωτικούς της κατοχής όλα τα μνημεία της Ακροπόλεως ήσαν ουρητήρια, κατά προτίμησην δε ο Παρθενών. Τη νύκτα της 27-28 Νοεμβρίου 1942 στρατιωτικός των στρατών κατοχής εκόπρισεν εις το εσωτερικόν του Παρθενώνος […] Οι Γερμανοί στρατιώται μεμονωμένος ή καθ’ ομάδας, μόνοι των ή και μετ’ αξιωματικών, απέσπων τμήματα

ειργασμένων μαρμάρων χρησιμοποιούντες προς τούτον παν μέσον, συνήθως δε ξιφολόγχη ή άλλον λίθον».
Στις 160 σελίδες της έκθεσης γίνεται αναφορά και σε συγκεκριμένα περιστατικά κλοπής ελληνικών αρχαιοτήτων από όλη την Ελλάδα. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:
Κεραμεικός: Ο Γερμανός αρχαιολόγος Getauer κλέβει μελανόμορφο γραπτό πίνακα «εξαιρετικής τέχνης μετά παραστάσεως προθέσεως νεκρού».
Ο ακριβής αριθμός των αρχαιολογικών αντικειμένων που λεηλάτησαν, κατέστρεψαν και έκλεψαν οι Ναζί από την Ελλάδα δεν έχει εξακριβωθεί και συχνά υπολογίζεται σε πάνω από 8.000.


Βούλα: Κατά την εκτέλεση στρατιωτικών έργων οι Γερμανοί βρίσκουν αρχαιότητες που δεν παραδίδουν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Το ίδιο γίνεται και στη Βάρη, με την αναφορά ότι οι αρχαιότητες «μετεφέρθησαν εις το γερμανικόν αρχαιολογικόν Ινστιτούτον».
Λάρισα: Ο Γερμανός στρατιωτικός, διοικητής της πόλης, ονόματι Kohler, απαιτεί και παίρνει άγαλμα της θεάς Αθηνάς του 3ου αιώνα π.Χ., ύψους περίπου 0,70 μέτρου.


Ανάλογες λεηλασίες έγιναν και σε δεκάδες άλλες αρχαιολογικές συλλογές, όπως στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χαιρώνειας και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας, σε αρχαιολογικούς χώρους της Λιβαδειάς, του Ευπάλιου, του Γαλαξιδίου, των Μυκηνών, της Κισσάμου στην Κρήτη, καθώς και της Κνωσού, όπου ο στρατηγός Ringel υπεξαίρεσε τρία κιβώτια γεμάτα αρχαιότητες, ανάμεσα στις οποίες υπήρχαν αγαλματίδια, αγγεία, ειδώλια και ξίφη.


Το μίσος

Πολλοί Ναζί αξιωματικοί χρησιμοποιούσαν τις αρχαιότητες σαν δώρα που έκαναν ο ένας στον άλλον.
Αυτό έγινε στη Μήλο, όπου κατά την εκτέλεση οχυρωματικών έργων στη Φυλακωπή, μία από τις σημαντικότερες πόλεις του προϊστορικού Αιγαίου, βρέθηκαν 20 άθικτοι τάφοι, «πλούσιοι εις λίθινα και πήλινα κτερίσματα ποικίλως διακοσμημένα».
Ο λοχαγός Vollnhals Rudolf δεν έχασε την ευκαιρία και «εχάρισεν εις τον επισκεφθέντα τη Μήλον στρατηγόν Speidel τινά των ευρημάτων, κατά σύστασιν του συνοδεύοντος τον στρατηγόν αρχαιολόγου Kraiker Wilhelm …..
Συμπληρωματικώς προς τα κλοπάς του Γερμανού αξιωματικού Vollnhals σημειούται ότι ούτος ανεύρε και απεκόμισε λίθινον αγαλμάτιον καθημένου παιδός, αρίστης διατηρήσεως», αναφέρεται στην έκθεση του Υπουργείου Παιδείας.
Ο ακριβής αριθμός των αρχαιολογικών αντικειμένων που λεηλάτησαν, κατέστρεψαν και έκλεψαν οι Ναζί από την Ελλάδα δεν έχει εξακριβωθεί και συχνά υπολογίζεται σε πάνω από 8.000. Αν και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το μέγεθος της πολιτισμικής καταστροφής που προκάλεσε η Κατοχή, μπορούμε να είμαστε σίγουροι για ένα πράγμα: ο αρχαιολάτρης Ναζί είναι ένας μύθος που μάλλον δεν υπήρξε ποτέ.
Όταν η ιδεολογία σου είναι να μισείς τον άνθρωπο, δεν μπορείς παρά να μισείς και τον πολιτισμό του.






www.vice.com

Γενοκτονία ειναι η συστηματική, με βίαια ως επί το πλείστον μέσα, επιδιωκόμενη εξόντωση ολόκληρης φυλής ή τμήματος αυτής σε ορισμένο τόπο.

Η γενοκτονία μπορεί να επιδιωχθεί είτε με σειρά

ομαδικών φόνων, όλων ή σχεδόν όλων των μελών μιας

φυλής, είτε με συστηματική εξασθένιση αυτής (με

διάφορα μέσα) μέχρι τη βαθμιαία εξάλειψή της φυλής.

«Πανδημία»: Η προειδοποίηση της Νέας Τάξης Πραγμάτων για τον Αφανισμό της Ανθρωπότητας;

«Πανδημία»: Η προειδοποίηση της Νέας Τάξης Πραγμάτων για τον Αφανισμό της Ανθρωπότητας;   Ανατριχιαστικό..     Ιστοσελίδα με την υποστήριξη...