Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Τι κρύβεται πίσω από το KONY2012;

Τι κρύβεται πίσω από το KONY 2012;

Who is Joseph Kony?

https://youtu.be/i-wQ7OXs8LI

Αλήθειες και ψέματα για την καμπάνια KONY2012, τις πολεμικές σκοπιμότητες και την επέμβαση των ΗΠΑ, τα κίνητρα της οργάνωσης και τις αντιδράσεις από την ίδια την Ουγκάντα.





Kony 2012. Το βίντεο για τις θηριωδίες του Joseph Kony στην Ουγκάντα, το οποίο έκανε πρεμιέρα στις 5 Μαρτίου 2012 στο YouTube, μετράει ήδη 63 εκατομμύρια προβολές. Συγκίνησε, προκάλεσε, τάραξε, αλλά κυρίως δίχασε την παγκόσμια κοινή γνώμη, θέτοντας πολλαπλά ερωτήματα για τα κίνητρα της οργάνωσης και τις σκοπιμότητες της αμερικανικής επέμβασης ενώ προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις από μέρους της ίδιας της Ουγκάντα.

KONY 2012


https://youtu.be/Y4MnpzG5Sqc

Η καμπάνια
Πως ξεκίνησαν όμως όλα αυτά; Σύμφωνα με το αμφιλεγόμενο βίντεο, ο ακτιβιστής Jason Russell, σκηνοθέτης και παραγωγός του βίντεο, επισκέφθηκε την Ουγκάντα το 2003 και τυχαία, γνώρισε ένα νεαρό αγόρι, το οποίο είχε ζήσει τον πόλεμο και την αγριότητα του Joseph Kony.



KONY 2012: Part II - Beyond Famous


https://youtu.be/c_Ue6REkeTA

Ο Joseph Kony είναι ο αρχηγός της εξτρεμιστικής οργάνωσης LRA (Lord Resistance Army) που εις το όνομα του Θεού διαπράττει εγκλήματα, στρατολογώντας νεαρά αγόρια, σκοτώνοντας και βιάζοντας απρόσκοπτα από το 1986, όπου και ξεκίνησε η «επανάσταση» και έχει ως μοναδικό στόχο την εγκαθίδρυση θεοκρατικού καθεστώτος. Δραστηριοποιείται στην Ουγκάντα, το Νότιο Σουδάν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και είναι καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, τα τελευταία 7 χρόνια, αποφεύγοντας συστηματικά τη σύλληψη





. Έτσι δημιουργήθηκε η οργάνωση Invisible Children, με σκοπό τη σύλληψη του Joseph Kony και την επιβολή της ειρήνης στην περιοχή.

Joseph Kony 2012: What happened to Invisible Children? - Truthloader

https://youtu.be/okmswBs4rdg

Η επέμβαση των ΗΠΑ
Το εν λόγω βίντεο, λοιπόν, καταδικάζει τον Joseph Kony και ζητά από το κοινό να βοηθήσει οικονομικά την εκστρατεία της ακτιβιστικής οργάνωσης, προκειμένου τα εγκλήματα του ανθρώπου αυτού να γίνουν γνωστά και εν τέλει, να συλληφθεί. Η οργάνωση στην αρχή της δράσης της ζήτησε τη βοήθεια της Αμερικανικής Κυβέρνησης για να επέμβει στρατιωτικά και να συνδράμει τον κυβερνητικό στρατό της Ουγκάντα στην προσπάθεια αντιμετώπισης της LRA και σύλληψης του Kony. Αρχικά αρνήθηκαν, αφού η επέμβαση αυτή δε αφορούσε στα διεθνή συμφέροντα των ΗΠΑ, μετέπειτα όμως δέχτηκαν, στέλνοντας άντρες των ειδικών δυνάμεων στην περιοχή, όπως αναφέρει το βίντεο. Η αλήθεια είναι ότι οι ΗΠΑ βοηθούν τα τέσσερα αφρικανικά έθνη να αντιμετωπίσουν την LRA εδώ και πολλά χρόνια, παρέχοντας ένοπλες δυνάμεις για κατάρτιση και εξοπλισμό. Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, οι ΗΠΑ βοήθησαν να εκπαιδευτεί ένα ελαφρύ τάγμα πεζικού για την καταπολέμηση της LRA, και τα τελευταία τρία χρόνια έδωσαν 33 εκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να βοηθηθεί στρατιωτικά η Ουγκάντα. Οι ΗΠΑ, λοιπόν, επεμβαίνουν στρατιωτικά και οικονομικά την τελευταία δεκαετία, ανεξάρτητα από την εκστρατεία της οργάνωσης Invisible Children.



Το Μάιο του 2010 υπογράφηκε νομοσχέδιο στις ΗΠΑ (“The Lord’s Resistance Army Disarmament and Northern Uganda Recovery Act”) με σκοπό «την παροχή πολιτικών, οικονομικών, στρατιωτικών και μυστικών υπηρεσιών για τη στήριξη των βιώσιμων πολυμερών προσπαθειών και την προστασία των αμάχων από την LRA». Η πράξη πέρασε από τα δύο σώματα του Κογκρέσου με την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας, στις 10 Μαΐου 2010 και σε δήλωση του ο Ομπάμα αναφέρει: «Το νομοσχέδιο επαναλαμβάνει την πολιτική των ΗΠΑ και τη δέσμευσή μας να εργαστούμε προς την κατεύθυνση μιας συνολικής και βιώσιμης επίλυσης της σύγκρουσης στη Βόρεια Ουγκάντα και σε άλλες πληγείσες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων της βορειοανατολικής Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, του νότιου Σουδάν, και της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας». Ο πρόεδρος Μπαράκ Οµπάµα έστειλε τον περασμένο Οκτώβριο επί τόπου 100 αμερικανούς κοµάντος, οι οποίοι θα συμμετέχουν στην αποστολή σύλληψης του Kony με συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν θα εμπλακούν οι ίδιοι σε πολεμικές επιχειρήσεις, «εκτός και αν κριθεί απαραίτητο για λόγους αυτοάμυνας». Μέχρι τώρα είναι άγνωστο εάν έχουν καταφέρει κάτι. Κανείς δεν αρνείται τις θηριωδίες που έχει διαπράξει ο Joseph Kony και η LRA, ποιος όμως δίνει το δικαίωμα στις ΗΠΑ να επεμβαίνουν και η οργάνωση να επωμίζεται τις επεμβάσεις αυτές;

KSHMR & Tigerlily - Invisible Children

https://youtu.be/3QVYpRdb2l0

Οι απάντηση της Ουγκάντα
Οι αντιδράσεις από την Αφρική χαρακτηρίζονται από θυμό και αγανάκτηση για την επανειλημμένη προσπάθεια των ΗΠΑ και του Δυτικού Κόσμου να αυτοανακηρύσσονται «σωτήρες» σε χώρες, όπως η Αφρική (βλ. Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη κλπ.) και να χειραγωγούν συναισθηματικά τις μάζες, προκειμένου να προχωρήσουν σε επεμβάσεις, όπως οι προαναφερθείσες. Δημοσιογράφοι και πολίτες από την Ουγκάντα διαμηνύουν ότι και ο πόλεμος έχει τελειώσει και ο Kony δεν είναι καν στην περιοχή τα τελευταία 6 χρόνια ενώ η όλη εκστρατεία υπεραπλουστεύει μία πολεμική πραγματικότητα 20 χρόνων, παραπληροφορώντας την κοινή γνώμη.
Άλλοι λένε ότι η οργάνωση Invisible Children προτρέπει τη στρατιωτική επέμβαση στη χώρα και ότι έχει χρησιμοποιήσει μόνο το 32% των 8, 6 εκατομμυρίων δολαρίων σε άμεση βοήθεια στην περιοχή, ποσό που συγκέντρωσε μόνο την περσινή χρονιά. Άλλοι καλούν την οργάνωση να προβεί σε «χειροπιαστές» κινήσεις, όπως το να βοηθήσουν τους πληγέντες από τον πολυετή πόλεμο. Η Dr Beatrice Mpora, διευθύντρια του Kairos, μίας κοινοτικής οργάνωσης για την υγεία, ανέφερε στην Daily Telegraph : «Δεν υπάρχει ούτε μία ψυχή από την LRA εδώ από το 2006. Τώρα έχουμε ειρήνη, οι άνθρωποι γύρισαν στα σπίτια τους, φυτεύουν τις αυλές τους, ξεκινούν δικές τους επιχειρήσεις. Με αυτό θα πρέπει να μας βοηθήσουν».
Η δημοσιογράφος της Ουγκάντα, Rosebell Kagumire, σε βίντεο που ανέβασε στο YouTube,

My response to KONY2012.

https://youtu.be/KLVY5jBnD-E

υπογραμμίζει τις αδυναμίες της καμπάνιας KONY2012, σημειώνοντας ότι η Ουγκάντα και γενικώς, η Αφρική δεν είναι ανίκανη να βοηθήσει τον εαυτό της, όπως προβάλλει ο Δυτικός Κόσμος επανειλημμένα. Υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθεί «φωνή» και στο λαό της Ουγκάντα και ότι ο πόλεμος δεν αφορά μόνο στον Joseph Kony αλλά είναι κάτι πολύ πιο περίπλοκο.
«Εκείνοι που ανησυχούν για τη ρηχότητα της, πρέπει να παρέχουν στην καμπάνια ένα νέο πρόσωπο, όχι μόνο online αλλά και μέσω ενεργειών», αναφέρει στους New York Times, ο Angelo Izama, δημοσιογράφος από την Ουγκάντα, συμπληρώνοντας ότι «Στο τέλος της ημέρας η εκστρατεία Kony 2012 δε θα κάνει τον Joseph Kony διασημότερο, αλλά την οργάνωση Invisible Children».



What happened to KONY 2012?

https://youtu.be/rr7amwiE-gw

Τα κίνητρα
Δημιουργώντας μία επικοινωνιακή εκστρατεία που θα ζήλευε κάθε άλλη φιλανθρωπική οργάνωση, το Invisible Children χρησιμοποιεί διάσημους αστέρες του Χόλυγουντ και της μουσικής σκηνής, ανθρώπους που μπορούν να τραβήξουν το ενδιαφέρον του κοινού, να πείσουν και να κατευθύνουν. Προσπαθούν, πουλώντας ειδικά βραχιολάκια, μετρώντας τον αριθμό των tweets ή των hashtag και των likes στη σελίδα τους στο facebook να αφυπνίσουν τον κόσμο, εκστρατεία η οποία μέχρι τώρα έχει επιτύχει το σκοπό της. Με εσφαλμένη πληροφόρηση, διαθέτοντας την υποστήριξη της Αμερικανικής κυβέρνησης και αποκτώντας την οικονομική βοήθεια του κόσμου, αποδεικνύουν για άλλη μία φορά, την τεράστια δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την άγνοια του κοινού, ενισχύοντας την άποψη ότι ένας πόλεμος δε σταματά από τον καναπέ του σπιτιού μας.

Kony 2012 Video is Misleading

https://youtu.be/7DO73Ese25Y



Η κριτική που δέχεται η οργάνωση για τις δράσεις της έχει βρει πρόσφορο έδαφος λόγω της αδυναμίας της να παρουσιάσει μία ολοκληρωμένη αλήθεια για την Ουγκάντα και την LRA. Μήπως ήρθε η ώρα να αναρωτηθεί κανείς τι κρύβεται πίσω από την καλοφτιαγμένη εκστρατεία ενημέρωσης και το αμφιλεγόμενο βίντεο KONY 2012; Πολλοί υποστηρίζουν ότι όλος αυτός ο σάλος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η ίδια η οργάνωση δημιουργήθηκαν με σκοπό να «ευαισθητοποιήσουν» την κοινή γνώμη, ώστε να μπορέσει η Αμερικανική κυβέρνηση με τις ευλογίες της να εισέλθει ανενόχλητη στην Κεντρική Αφρική. Τα ερωτήματα για τη φύση των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών κινήτρων τους δεν μπορούν να απαντηθούν ακόμη. Οι εξελίξεις και οι αποκαλύψεις τρέχουν κάθε μέρα και εμείς μέσα στο χάος των πληροφοριών που δεχόμαστε πρέπει να διερωτηθούμε, να ψάξουμε, να αναρωτηθούμε και να μην επαναπαυτούμε ποτέ…

An Extremely Rare Interview with Joseph Kony (2006)


https://youtu.be/scMHLWzGOd0

we forgive you kony

https://youtu.be/70G8M7g9tAs

http://pacific.jour.auth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γενοκτονία ειναι η συστηματική, με βίαια ως επί το πλείστον μέσα, επιδιωκόμενη εξόντωση ολόκληρης φυλής ή τμήματος αυτής σε ορισμένο τόπο.

Η γενοκτονία μπορεί να επιδιωχθεί είτε με σειρά

ομαδικών φόνων, όλων ή σχεδόν όλων των μελών μιας

φυλής, είτε με συστηματική εξασθένιση αυτής (με

διάφορα μέσα) μέχρι τη βαθμιαία εξάλειψή της φυλής.

«Πανδημία»: Η προειδοποίηση της Νέας Τάξης Πραγμάτων για τον Αφανισμό της Ανθρωπότητας;

«Πανδημία»: Η προειδοποίηση της Νέας Τάξης Πραγμάτων για τον Αφανισμό της Ανθρωπότητας;   Ανατριχιαστικό..     Ιστοσελίδα με την υποστήριξη...